Д-р Ренета КОЙЧЕВА: Различни бактерии могат да причинят цистит, така че изследването е задължително

Д-р Ренета КОЙЧЕВА: Различни бактерии могат да причинят цистит, така че изследването е задължителноРанното внезапно затопляне на времето често провокира хората и за ранно потапяне в басейна или морето, но водата е още доста студена. Попитахме нефролога д-р Ренета Койчева рязкото преохлаждане провокира ли здравословни проблеми, свързани с бъбреците и пикочния мехур.
Наблюдава се известна сезонност, особено при циститите и пролетта е един от проблемните сезони, обясни д-р Койчева. Според нея, няма как да говорим за ефикасна профилактика на циститните състояния, а те обикновено водят до значителен дискомфорт у пациентите. При симптоми като парене, често уриниране на малки порции, понякога болка ниско в корема, непременно трябва да се обърнем към лекар, за да не се задълбочи дискомфортът.
Най-често пациентите са особено разтревожени при наличие на хеморагичен цистит, когато урината е оцветена в червено, т.е. в нея има кръв.
Кръвта се дължи на диструкция на малки кръвоносни съдове в лигавицата на пикочния мехур и ако няма доказани бъбречни проблеми или по-сериозни проблеми на пикочния мехур, не е по-опасен, нито по-трудно лечим от останалите видове цистит. Нужно е назначаването на изследване на стерилна урина, за да се докаже видът бактерия, причинител на цистита в този момент. Ако преди време сте имали същия проблем и той се е дължал примерно на ешерихия коли, това съвсем не означава, че този път пак тази бактерия е причинителят, предупреждава д-р Коева. Вярно е, че най-често причинителят е ешерихия коли, но не винаги.
Лечението на цистита е комбинация от подходящ антибиотик и билкови препаратиЛечението на цистита е комбинация от подходящ антибиотик и билкови препарати, обикновено на основата на червената боровинка - екстракти, които блокират възможността на бактерията да полепва по стената на органа и съответно да създава проблем. При неизяснен причинител и неподходящо избран антибиотик, лечението би било неефикасно и дискомфортът не само няма да отшуми, но е възможно и задълбочаването му. При правилно лечение с оптимални дози циститът се лекува за 3 до 5 дни.
Важно е пациентите да не прибягват към самолечение, дори когато са предразположени към това заболяване и неведнъж са провеждали лечение.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД