Неправилното седене предизвиква сериозни проблеми за здравето

Неправилното седене предизвиква сериозни проблеми за здраветоКаране на кола, работа пред компютъра, гледането на телевизия... За колко от нас това е ежедневие всеки делничен ден. Специалистите са изчислили, че всеки ден седим по средно 9 ч. Какви са моменталните последици от това?
Последствията от неправилното седене
Болките в гърба са сред основните фактори, които влияят върху качеството на работата ни. Експерти са изчислили, че прекарваме по 80 хиляди часа седнали, а като резултат се появяват болките в главата и гърба, разтягането, нарушения в храносмилането и концентрацията.
Когато седим неправилно, в различни части от тялото ни възниква напрежение и се ограничава значително капацитетът на дишане.
Хората, работещи в офис, са изложени на особено голям риск. Сред тези, които работят средно 12 часа на компютър, болки във врата се срещат в 77% от случаите, а тези в кръста – в около 45%.
Всъщност навиците ни да седим са придобити още в ранното детство. Точно както удобните обувки са важни за това да не се уморяваме, когато ходим, така и внимателно подбраният стол влияе на ефективността на работата ни и на свободата да седим по своя специфичен начин.
Да седим правилно
Всички експерти са съгласни, че „динамичната поза на седене” е най-препоръчителна, защото така не обтягаме едни и същи мускули, а напрежението се разпределя. Противно на общоприетото, отпуснатата поза на седене с облягане назад е анатомично неправилна и подлага гръбнака на напрежение. По-правилно е да седим в предната част на стола с таз, наклонен с около 12 градуса напред, защото това имитира стойката ни при изправено положение и минимизира напрежението върху гръбначния стълб.
Намирането на подходящи стол и бюро е важно, но по-ключовото е да правим редовни почивки по време на работа.
Съвети как да седим правилно
Винаги да поставяме стъпалата хоризонтално на пода. Винаги да поддържаме контакт с облегалката на стола. Да коригираме опората си, ако се плъзгаме напред върху стола. Да избягваме накланянето на една страна, докато седим. Да се навеждаме да вдигнем нещо от пода само напред. Да не кръстосваме краката си, когато седим напред. Да се упражняваме да стоим изправени без да се облягаме назад от време на време. За целта е важно столът ни да позволява да регулираме наклона на облегалката. Когато ставаме и сядаме, е важно центърът на тежестта ни да е върху колената. Да правим редовни упражнения за разтягане по няколко минути на ден.
„Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД