Книгите са полезни и за здравето

Книгите са полезни и за здраветоНе само липсата на време, а цялостният ритъм на живот така е пренаредил приоритетите на съвременния човек, че на книгите, за съжаление, рядко им идва редът.
В същото време обаче, четенето е от съществено значение и за психическата, и за физическата кондиция, тъй като ни позволява да се отърсим от всекидневния стрес, да се откъснем от реалността и напрежението на забързания ден.
Кои са най-положителните страни на това да вземем книга в ръце:
Стимулира мозъчната дейност
Умът в най-голяма степен се възползва от четенето. Редовните занимания с книга в ръка поддържат функциите на мозъка ни в добро състояние, а той също като цялото тяло се нуждае от постоянни грижи.
Премахва стреса
Днешният човек е изцяло подчинен на забързания ритъм на живот, т.е. на стреса. Когато обаче се отдаде на приятна книга, красотата на използвания от автора език и сцени, които ни пренасят сякаш в друг свят, са в състояние да премахнат напрежението. Особено ефективно действащи са книгите с фантастика, показват изследванията.
Обогатява интелекта
Без съмнение, четенето и то най-вече на художествена литература обогатява речника ни. Дори несъзнателно запомняме думи, които бавно, но трайно почваме да използваме.
Освен че подобрява речниковия ни запас, четенето изглажда някои грешки от правописен характер, които допускаме.
Събужда идеите
Доказано е, че четеното ни кара да сме по-изобретателни, дава ни нови идеи, които взимаме от един измислен свят, но прилагаме в реалния.
Безвредно приспивателно
Не на последно място, за свикналия да заспива с книга в ръка, четенето е сигнал, че е време за почивка. Така сънят е здрав и пълноценен, носи бодрост и отмора.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД