Как да се предпазим от проблеми след празнично преяждане

Как да се предпазим от проблеми след празнично преяжданеТова, че на Великден и най-вманиачените по диетите не издържат и похапват добре, не е новина. Здравият организъм има адаптационни механизми да се справи и с комбинирано, богато меню, и с по-семпло, но ако вече има проявени стомашни проблеми, или пък човек се е придържал към строг пост, е редно да бъде внимателен със съчетанието от много яйца и мазнини, типични за този празник.
При прекаляване с яйца, животински мазнини, въглехидрати и зелена салата накуп, са възможни възпаления на стомашно чревния тракт, предупреждават гастроентеролозите.
Съветите им могат да бъдат обобщени така - постепенно натоварване в първия ден на Възкресението.
Ранната закуска спокойно може да бъде от 1-2 парчета козунат с чай, кафе или мляко.
Към 10.30 часа могат да се поднесат яйцата за традиционната „битка“. Ако можем да се ограничим с едно яйце, би било прекрасно.
Агнешкото на обяд най-лесно се приема от организма, сготвено с лапад или спанак. Зелената салата е задължителна към печеното агнешко, а то пък е препоръчително да се поднася студено, нарязано на тънки резени, с отстранена от месото лой.
Като се има предвид, че със сигурност пак ще посегнем към козунак или курабийка за десерт, най-добре е вечерята да бъде от зелена салата с 1-2 от яцата, оказали се по-слаби бойци.
Важно е да не забравяме, че усещането за ситост идва чак 30 минути след като сме се нахранили, така че нека хапваме бавно и по малко до момента, в който мозъкът съобщи за чувството за ситост.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД