За да се избавим от болести, да приведем в ред душата си

За да се избавим от болести, да приведем в ред душата сиВсичко, което оказва влияние на мозъка, въздейства и на тялото. През XII век учените “разделили” човека на две независими части: тяло и разум, а болестите съответно били разделени на душевни и телесни и започнали да бъдат лекувани отделно.
Днес медицината отново се връща към холистичния подход. Все повече медици смятат, че психиката влияе на физиката и обратното. Така се налага изводът, че човек може да повлияе на своето здраве. За да преодолеем по-лесно заболяванията, трябва да се избавим от негативните мисли, страхове, т.е.трябва да приведем в ред душата си, смятат психолозите.
И все пак - на кои органи влияят нашите мисли и страхове и какви заболявания могат да се появят.
Сърдечносъдовите заболявания често са следствие от недостиг на любов и чувство за безопасност, а също поради емоционална затвореност.
Човек, който не вярва в силата на любовта или който си забранява да проявява любов, непременно ще се сблъска с проявите на сърдечносъдовите заболявания.
Артритите поразяват хората, които не могат да кажат “не” и обвиняват другите в това, че ги експлоатират.
Хипертонията възниква поради непосилното натоварване, постоянния труд без отдих, потребността да се оправдаят очакванията на другите, желанието да бъдеш значим и уважаван и в резултат на всичко това собствените чувства и потребности се изместват на заден план.
Проблемите с бъбреците могат да бъдат предизвикани от разочарования или неуспехи в живота. Страдащите имат чувството, че някой постоянно ги лъже, а подобни емоции водят до определени химически процеси в тялото.
Сривът в имунната система и настинката като следствие са сигнал за необходимост от временен отдих.
Астмата и проблемите с белите дробове са предизвикани от неумението или нежеланието да се живее самостоятелно.
Стомашните проблеми са следствие от преживяните грешки в миналото и нежеланието да се носи отговорност за настоящето. Стомахът винаги реагира на нашите проблеми, страхове, агресивност. Потискането на тези чувства, нежеланието да ги признаем, опитът да ги игнорираме или “забравим” могат да станат причина за различни стомашни разстройства. Продължителното раздразнение води до гастрит. Запекът свидетелства за натрупани чувства, представи и преживявания, с които човек не може или не желае да се раздели и да освободи място за нови.
Проблемите със зрението са нежелание да се види нещо, неумение да се възприеме светът такъв, какъвто е. Аналогични са проблемите със слуха - те възникват, когато се опитваме да игнорираме информация, която идва към нас на аудиално ниво.
Затлъстяването е проява на тенденцията да се защитаваме от нещо. Чувството за вътрешна пустота често пробужда апетита. Но душевният недостиг не може да се “запълни” с храна.
Проблемите със зъбите са предизвикани от нерешителност, неумение за взимане на самостоятелни решения, страх от последствията от собствените решения. Кариесът отнема твърдостта на зъбите. Именно по този начин имунната система на човека реагира на вътрешната неувереност.
Проблемите с гръбнака са следствие от недостатъчната подкрепа, вътрешното пренапрежение, излишната взискателност към себе си.
Безсънието е бягство от живота, нежелание да се признаят неговите “сенчести” страни. Трябва да се научим да откриваме истинската причина за безпокойството, да се научим да правим верни изводи, да си позволим да заспим.
Нещастните случаи свидетелстват за това, че човек се чувства виновен за нещо и рефлекторно се наказва.
"Здравна поща", i


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД