И зеленчуците помагат да „оводним” организма

И зеленчуците помагат да „оводним” организмаВода е приблизително 70% от съдържанието на човешкия мозък, белите дробове се състоят от 90% вода, а мускулите – от 75%. Тялото на зрелия човек е около 60% вода. Голямо количество от нея се губи при метаболизма, при физическата активност, регулацията на температурата, транспортирането на отпадъчните продукти извън тялото и храносмилането.
Какво да направим, ако просто не обичаме да пием вода?
Нека добавим нещо, което визуално ще повиши желанието ни да пием вода.
Ако се опитваме да пием насила по осем чаши на ден от обикновена „скучна” пластмасова чаша, съвсем нормално е да имаме усещането, че това е истинско мъчение. Затова можем да си купим цветно спортно шише или чаша, пригодена за пътуване. Можем да ги носим навсякъде и да пием малки глътки през целия ден.
Можем да замразяваме парченца портокал или лимон, както и цели зърна грозде, ягоди или малини. След това пълним наполовина една чаша със замразени плодове, доливаме вода до горе и пием.
Разбира се, добре е да ядем много плодове и зеленчуци. Изненадващо, но около 20% от ежедневния прием на вода идва именно чрез храната ни. Някои плодове като динята и доматите се състоят от близо 90% вода.
Затова можем да си носим плодове и зеленчуци на резенчета в затворена кутия или торбичка и да ги използваме по някое време през деня като бърза и полезна за здравето закуска.
Да пием напитки, различни от водата. Чистата вода е евтина и без калории, но другите напитки също вършат работа за хидратацията на организма. Обезмасленото мляко и зеленчуковият сок са дори хранителни.
Чаят и кафето също ни помагат да напреднем към така препоръчителните 8 чаши вода дневно, но трябва да се ограничаваме, защото кофеинът кара тялото да отделя повече вода, а и води до изнервеност.
Алкохолът също е добре да се ограничи, защото той е диуретик.
Няколко съвети и предупреждения относно количеството вода, от което се нуждаем:
Ако уринираме често и урината е бистра или бледа, значи пием достатъчно вода. Ако сме болни или правим натоварващи физически упражнения, трябва да пием още повече вода.
Хипонатремията е състояние, причинено от пиенето на твърде много вода - излишната вода разрежда кръвта и води до понижаване на нивата на натрий.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД