След 40-годишна възраст доплеровата сонография е препоръчителна да се провежда профилактично

След 40-годишна възраст доплеровата сонография е препоръчителна да се провежда профилактично  Доплеровата сонография се препоръчва да се провежда не само при оплакване от страна на пациентите, но и профилактично. При навършване на 40 г. и при наличие на рискови фактори е уместно да се проследява състоянието на мозъчното кръвообращение веднъж на 2 г., а при навършване на 60 г. и при открита вече патология - ежегодно. Изследването е познато на българите, но за съжаление хората рядко идват профилактично, казва д-р Петя Бенева, специалист по неврология и доплерова сонография.
В същото време то е изключително полезно за правилна диагностика при световъртеж и нарушение на равновесието, някои видове припадъци, главоболие, инсулти, при всички състояния, които могат да насочат лекаря към точна диагноза. Наложително е провеждането му и ако имате повишен холестерол, хипертония, диабет. С това изследване се установяват аномалии в скоростта на кръвния ток, увреждания на артериалните съдове като стенози, вродени малформации, аневризми. Колкото по-рано е направена доплеровата сонография, толкова по-голяма е вероятността последващото лечение да е успешно.
 
Доплеровата сонография използва ефект от физиката. Ултразвуковите лъчи от сондата се отразяват от елементите на кръвта и се връщат обратно, като сигналът се изписва на екран. Това дава пълна картина за състоянието на кръвотока. Най-често изследването се прави на мозъчните съдове - сънни и интракраниални артерии, но може и на вътрешни органи, на периферните съдове на крайниците. Откриват се и нарушения, които налагат оперативна интервенция, казва д-р Бенева. За съжаление заболяванията се подмладяват, допълва тя. Има и 20-25-годишни, които идват с оплаквания, причинени от промени в шийни прешлени като последица от травми в детска възраст, наследствени фактори, катастрофи, дори неправилна поза на чина или пред компютъра.

Изследването не е вредно, не е болезнено. Продължителността му е около 30 мин., резултатите излизат веднага. Може да се проведе както по линия на здравната каса, така и на свободен прием при специалисти по доплерова сонография.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД