С рязкото затопляне змии отново изпълзяха в крайните квартали на Стара Загора

С рязкото затопляне змии отново изпълзяха в крайните квартали на Стара ЗагораС рязкото затопляне на времето змиите изпълзяха от леговищата си и отново станаха проблем за жителите на някои от периферните квартали на Стара Загора. Бдителни граждани алармираха, че влечуги могат да се видят дори на стълбите на блоковете и в тревните площи около тях.

Това е съвсем нормално. В почти 100 процента от случаите на намерени около градски жилищни сгради змии става въпрос за смоци, които не са отровни, заявиха природозащитници от организацията "Зелени Балкани".
Големите комплекси, особено тези край Стара Загора, са построени насред нивите.
Хората не живеят изолирано, те също са част от екосредата. В природата съществуват регулаторни механизми, които поддържат екоравновесието. Змиите например ни спасяват от високата популация на гризачите, казаха от природозащитното дружество. Освен това, да не забравяме, че те също не търсят самоцелен контакт с хората, дори когато са в естествената си природна среда.

Разбира се, нормално е влечугите да предизвикват страх у хората, колкото и да не са опасни. Затова специалистите съветват гражданите, ако открият змии в квартала си, в двора на училище или в този на детска градина (каквито случаи имаше миналата година), да съобщят веднага в Гражданска защита. У нас няма специална служба, към която да се обърнете по такива поводи, но не е необходимо влечугите да бъдат убивани. При подходяща организация те могат да бъдат събирани и изнесени далеч извън града сред природата, казват от "Зелени Балкани".
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД