Месечният цикъл показва дали репродуктивната система работи

Месечният цикъл показва дали репродуктивната система работиТежък, лек, болезнен, продължителен, кратък - цикълът е начинът на тялото да ни каже, че репродуктивната ни система работи правилно. Затова, когато нещо необичайно се случи, е нормално да се зачудим какво става. Но в кой случай проблемът е сериозен и трябва да потърсим лекарска помощ?

Има ли такова нещо като нормален цикъл

Средностатистическият менструален цикъл е през 28 дни и средно продължава от 3 до 5 дни, но между отделните жени има огромни разлики. За едни три дни е нормалната продължителност на цикъла, за други - седем е нормалното.
Вместо да се тревожим за продължителността или честотата на цикъла си, трябва да наблюдаваме дали всъщност в него настъпват някакви промени.
Ето някои често срещани промени в менструалния цикъл и какво значат.

Цикълът ни се е забавил или е спрял

Големият въпрос тук е на каква възраст сме? Причините за отсъствие на менструалния цикъл са различни в зависимост от възрастта. За жените на 20-30 години, които водят сексуално активен живот, бременността винаги е потенциална причина за спирането. Дори и да си мислим, че се предпазваме успешно, няма абсолютна гаранция, че не сме забременели.
От друга страна жените на 40-50 годишна възраст може би навлизат в предменопаузата. Това е периодът, когато яйчниците забавят производството на естроген и цикълът става по-нередовен. Щом цикълът ни спре за 12 последователни месеца, значи вече сме в менопаузата. Средната възраст за навлизане в този период е 51 години.
Друга потенциална причина за отсъствието на цикъла е прекомерното физическо натоварване. Някои от жените-спортистки тренират толкова усилено, че цикълът им спира. Интензивните упражнения се отразяват на произвеждането и регулацията на репродуктивните хормони, отговарящи за менструалния цикъл.
Поради сходни причини и при жените, които имат хранителни разстройства като анорексия и булимия, цикълът спира. Тежкото ограничаване на количеството погълнати калории потиска освобождаването на хормоните, от които тялото се нуждае за овулацията.
Други потенциални причини за липсата на менструален цикъл са: разстройства на щитовидната и хипофизната жлези, на хипоталамуса (зоната в мозъка, която подпомага регулацията на репродуктивните хормони), кърмене, затлъстяване, стрес, синдром на поликистозните яйчници и други хормонални дисбаланси, заболявания на матката.

Цикълът ни е по-тежък от обичайното

При повечето жени количеството изхвърлена кръв е само 2-3 с.л. всеки месец. При тези с тежка менструация, кръвозагубата е към 5 с.л. на месец. Когато кървим обилно, губим желязо. Тялото се нуждае от желязото, за да произвежда хемоглобин. Без достатъчно желязо броят на червените кръвни клетки спада, което води до анемия. Знаците на анемията включват недостиг на въздух, необичайно бледа кожа и преумора. Затова, ако цикълът ни винаги е обилен, е добре да си направим изследвания, за да се уверим, че нямаме недостиг на желязо. Има и други причини, които могат да направят цикъла по-тежък, включително: маточна фиброма или полипи (неканцерогенни израстъци в матката, употребата на определени медикаменти - включително стероиди и лекарства за изтъняване на кръвта, рак на матката.

Появява се кървене между отделните менструации

Това е един проблем с менструалния цикъл, който не трябва да се пренебрегва. Причините за подобно кървене могат да са не особено значителни - като възпаление на вагиналната зона или пропускане на някоя контрацептивна таблетка, но могат да са и особено сериозни - като ектопична бременност или рак. Препоръчително е, ако започнем да кървим между отделните менструални цикли, веднага да посетим лекаря си, за да ни назначи изследвания.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД