Симптомите на високия холестерол нe винаги са видими

Симптомите на високия холестерол нe винаги са видимиВисокият холестерол е една от основните причини за възникването на сърдечни заболявания, които надминаха рака в класацията на най-фаталните болести в модерния свят. Повечето случаи на висок холестерол са в резултат от заседнал начин на живот, погрешни хранителни навици и затлъстяване. За съжаление все повече хора, засегнати от това състояние, са в по-младата възрастова група.
Въпреки че високият холестерол е сериозен здравен проблем, е възможно пълното излекуване от състоянието с ранна диагноза, освен ако причината за възникването му не е на генна основа.
Повечето случаи на висок холестерол могат да се коригират с помощта на промени в начина на живот, диета с по-ниска консумация на мазнини и упражнения.

Защо са важни редовните прегледи
Тъй като състоянието се проявява без специфични симптоми, един като цяло здрав човек може и да не предполага за наличието му, докато високия холестерол не нанесе увреди на органите и не покаже присъствието си чрез появата на по-сериозни заболявания.
Прекомерното количество на холестерол в кръвта може да се натрупа в невъзпалените кръвоносни съдове и да образува плака, която причинява стесняване на кръвоносните пътища - атеросклероза.
Пълното запушване на тези кръвоносни съдове може да доведе до сърдечна недостатъчност или удар, които са животозастрашаващи състояния и причиняват значими увреди на другите органи и системи в тялото. Важно е да сме проактивни и да ходим на редовни профилактични прегледи.

Симптомите на високия холестерол
Наличие на ксантоми. Излишният холестерол в кръвта може да се натрупа в сухожилията или други части на тялото. Когато това стане, се формират големи мехури, които се проявяват като жълтеникави петна по кожата и около очите. Наличието на тези т.нар. ксантоми е знак, че нивото на холестерола в кръвта е твърде високо.
Болки в краката. Прекомерно високият холестерол в кръвта може да се отложи върху стените на артериите, което от своя страна да доведе до артериално заболяване на периферните кръвоносни съдове. Ограниченият поток на кръвта в артериите на краката може да предизвика болки и дискомфорт, които се усещат повече по време на упражнения и всяка друга физическа активност.
Болки в гърдите. Непроследените и неконтролирани нива на холестерола в организма могат евентуално да доведат и до сърдечно заболяване в следствие на блокирането и втвърдяването на кръвоносните съдове. Сърдечните заболявания могат да предизвикат болки в гърдите, горната част на корема и врата. Понякога се появява и усещането за стягане в гърдите, което е съпроводено с болка и тежест в главата и изтръпване на ръцете и челюстта.
Недостиг на въздух. Липсата на издръжливост у един здрав човек може да сочи за наличието на висок холестерол. Засегнатият може да чувства, че не му достига въздух по време на упражнения, при бързо вървене или дори по време на ежедневните дейности.
Палпитации. Палпитациите са резултат от високото кръвно налягане в следствие на блокирането на артериите и ограничаването на потока на кръвта. Те се характеризират с неравномерни сърдечни удари. Сърцето сякаш пропуска един удар, а след това прави един по-силен. Палпитациите често са съпроводени от затруднено дишане.
Прекомерно потене и периоди на изтощение. Ограничаването на потока на кръвта от сърцето към мозъка може да доведе до симптоми на удар. Пациентите в такива случаи започват да се потят прекомерно и усещат епизоди на силно изтощение.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД