Кога един клуб е здравословен?

Кога един клуб е здравословен?СОУ “Иван Вазов” в Стара Загора е средищно училище и няма право да работи по проекти на програма “Успех”. Това обаче не означава, че за учениците не са създадени клубове според желанията и интересите им. Един от най-активните е клуб “Здраве” с ръководител Емилия Георгиева. В него участват 33 деца от V и VII клас. Клубът работи по проект “Здраве чрез образование” по компонент 7. 12 от членовете на клуба са наградени т.г. от РЗИ-Стара Загора с удостоверение “Млад здравен експерт”. Основните теми са борба с тютюнопушенето, злоупотребата с наркотици, екология и нови енергии.
Децата ме посрещат с усмивки и веднага ме атакуват с въпроси. Знаете ли, че в Англия има поставени специални “зелени” клетки в дискотека, които трансформират енергията на танцуващите за осветление, а потта им във вода за тоалетните, за да се пести питейна, атакува умникът Христо. Истината е, че не знаех и ми бе безкрайно любопитно да изслушам разказа му. Смайващ е интересът на седмокласника към тези теми, а очевидно ежедневно се домогва до все по-нова и любопитна информация. Конкурира и мен, радва се г-жа Георгиева от все сърце.
А знаете ли, че 8 капки никотин убиват кон, а две капки - гълъб...?
* * *
- Нека и аз да попитам нещо, вслушват ли се съучениците ви, когато им обяснявате за вредата от пушенето и наркотиците? А вие самите?
- Не, откровен е Радослав - не ни обръщат много внимание и се налага да ги изгледам с моя “страшен” поглед (демонстрира погледа).
Явно при по-честа употреба страшният поглед помага, защото Радо споделя, че негова близка рязко е намалила цигарите и сега работи за спирането им. Повлияли са дори на някои преподаватели да се откажат от вредния навик, горди са учениците.
Питам ги с какво този клуб ги е увлякъл толкова много - вижда се интересът им, очите им искрят...
Ние сме семейство, е краткият отговор, който е недетски или пък по детски силен. И такъв етюд сме подготвили за финала на проекта ни тази година. Аз съм разглезена тийнейджърка, казва Дороти, а Динко е умният ми брат. Симона е строгата майка, а Радо бащата.
Г-жа Георгиева използва момента да каже, че както им е обещала, приключването на проекта ще е на хижа през май. Последвалият вихър от емоции отключва още една тема.
Ето и затова обичаме клуба - ходим на различни места, срещаме се с психолози, с лекари, гледаме страхотно интересни филми по всички теми, разказват един през друг клубните членове.
Госпожо, ама нали и на морето щяхме да ходим - малко морска екология, здравословни разходки..., сещат се децата.
Как пък не забравяте, смее се Емилия Георгиева, добре, и на морето ще ви заведа, но на края на годината.
Личи изключителната връзка между преподавател и ученици, огромното доверие, привързаност между тях и гордостта от това, което правят заедно.
- И най-важното: в клуба няма нито един човек, който да пуши, за употреба на други вещества да не говорим. Не приемаме такива, казва Радо.
И в други училища да сме догодина, пак ще идваме тук в клуба, заканват се седмокласниците, които не искат съвсем да предадат щафетата на “колегите” от пети клас.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД