Ябълковидната фигура е опасна за здравето

Ябълковидната фигура е опасна за здраветоФигурата, наподобяваща ябълка, не само не е естетична, но е и опасна за здравето. Жените, които носят излишните си килограми върху корема и талията, рискуват много повече да се разболеят от диабет или различни сърдечни заболявания в сравнение с дамите, които натрупват килограми по бедрата и краката.
Стресът може да бъде причината за избирателното натрупване на мазнините в областта на корема и талията, смятат специалисти от Университета на Сан Франциско, които планират да изучат този факт като организират изследване за влиянието на различните отпускащи техники върху 50 пълни жени.
Целта на изследването не е отслабване, а намаляване на риска от диабет и заболявания на сърцето чрез изменение на съотношението на мазнините в талията и бедрата.
Мастните наслагвания в долната част на корема не са еднозначен признак за лошо здраве, но са сигнал, че коремната кухина съдържа твърде много мазнини, които покриват вътрешните органи. Все още не е изяснен прекият механизъм на влиянието на мазнините в коремната кухина върху заболеваемостта от диабет и сърдечно-съдови заболявания, но учените предполагат, че причината е в обмяната на веществата и уплътнението на стените на артериите под влиянието на наднорменото натрупване на мазнини.
Проблемът с натрупването на мазнините в тази област засяга и слабите хора, които могат да имат малка “възглавничка” от мазнини в корема - индикатор за това, че в коремната кухина има мастни наслагвания.
Под въздействието на стреса, когато се освобождават стресовите хормони - глюкокортикоидите, част от хората започват усилено да се хранят, а други губят апетит. Първата група предпочита висококалорична храна с голямо съдържание на мазнини и въглехидрати. Стресът по принцип означава мигновеното решаване на два основни въпроса: бягство или борба с източника на опасност. Приемането на храна в този случай служи като източник на енергия за осъществяване на определената задача.
Планираното изследване ще включва две групи участници, но само при едната ще се прилагат техники, понижаващи усещането за стрес и тревога. Любопитен е фактът, че изследователите са решили да изберат за своето изследване само жени, защото те са по-склонни да прибягват към храната при възникване на някакъв проблем.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД