Трябва ли да се притесняваме за пломбите от амалгама?

Трябва ли да се притесняваме за пломбите от амалгама?Медицинската амалгама се използва повече от век и половина в зъболечението. Половината от състава й е меркурий, а останалото са други метали, като сребро и алуминий. Специалистите твърдят, че това е най-здравият, най-евтиният и най-издържливият материал за запълване на зъба. През последните 20 години обаче меркурият е разпознат като опасен за околната среда и свързан със здравето като причина за Алцхаймер, множествена склероза, увреждания на бъбреците и мозъка.
Изследванията показват, че количествата меркурий в амалгамата са минимални и дори наличието на 15 такива пломби има пренебрежимо малък ефект върху вашето здраве. Под 3% от населението може да има оплаквания, които по-скоро се дължат на алергична реакция като подувания и обриви в устата и по тялото.
Научният комитет на Европейската комисия съобщи още през 2008 г., че няма свидетелства, че денталната амалгама причинява проблеми и предупреди, че много по-малко се знае за сигурността на по-новите видове материали за пломби. Въпреки това, предписанията на институцията е малките деца до 6-годишна възраст и бременните да избягват амалгамата при запълването в зъболечението.
Нито една сериозна дентална органзация не препоръчва смяната на наличните амалгамни пломби, които са в добро състояние. Подмяната й чрез изпиляване е причина за загуба на още здраво зъбно вещество и попадането в организма на повече меркурий, отколкото ако пломбата си остане неподменена.
Габриела КАЧЕШМАРОВА, "Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД