Лечението на неврологичен проблем не започва с физиотерапия

Казва д-р Петя МИНЕВА, специалист невролог

Д-р П. Минева- Д-р Минева, студът изостря болковия синдром при хроничните неврологични заболявания. Как трябва да постъпят пациентите?

- Засилването на болката при хроничните заболявания е свързана както с прекаленото охлаждане (при много високи температури; жегата също повишава болката), така и с по-честите възпалителни процеси заради вирусни и бактериални заболявания през зимата.
В зависимост от проблема първата стъпка е посещение при невролог, ревматолог или ортопед. Самолечение не бива да се предприема. Често хората с хронични заболявания просто протягат ръка към медикамента, който им е помогнал в определен момент да се почувстват добре. Проблемът е, че същият този медикамент може да е съвсем неподходящ при настоящия развой на заболяването.
Лекарят, най-добре лекар, който познава състоянието на пациента и е проследявал заболяването, трябва да назначи адекватната в конкретния случай терапия.

- Кога трябва да се включи физиотерапията?

- Това пак трябва да бъде преценено от лекуващия специалист. Лечението никога не започва с физиотерапия. Напротив, най-напред трябва да се овладее възпалителният процес, защото ненавременната физиотерапия дори може да навреди и да усложни лечението и възстановяването. Разбира се, тя е нужна в голямата част от случаите, но моментът за включването й трябва да бъде избран много точно.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД