Паметта може да бъде съхранена в годините

Паметта може да бъде съхранена в годинитеДнес съвременните технологии дадоха възможност да бъдат преброени невроните в човешкия мозък и бе доказано, че те не умират. При това те запазват способностите си, но колкото по-дълго са стояли неизползвани, толкова по-трудно е да бъдат “събудени”.
Много специалисти сравняват мозъка с компютър, в който е възможно да има някои недостатъци, а знанията ни - със софтуер, който винаги работи, но може да бъде усъвършенстван.
Компютърът може да остарее, да се препълни с информация и като резултат - да започне да работи по-бавно.
По същия начин “срив” може да има и при хората - по-рядко при 20-годишните и по-често при 60-годишните, когато натрупаният опит и знания несъмнено са повече.
Затова все повече учени смятат, че проблемът е не в паметта, а в способността на мозъка да използва “заложения софтуер”.
И това е само първият етап от разпадането на съзнанието - започват проблеми с абстрактното мислене, основаващо се на аналогиите.
След това се появява проблем да започнем отново една работа, която сме отложили преди време.
В същото време е доказано, че паметта, свързана например с умението да караме колело, не се влияе от възрастта. Т.нар. процедурна памет не зависи от преживените години.
Американски биолози са провели интересен опит - те затворили стари мишки сред нови играчки. Резултатът е изненадващ - мишките се “оживили” - между невроните им започнали да работят нови връзки, при което се увеличил притокът на кръв към мозъка им.
Този ефект се прекъсва в момента, в който мишките са поставяни в старата им среда.
Изводът: лошата работа на мозъка при много възрастни хора се дължи на това, че в техния живот не се случва нищо ново.
Друга причина за това е, че с напредване на възрастта много хора не успяват да намират нищо ново и интересно във външния свят. Отдавна е известно например, че хората творци, които имат активен живот до късна възраст, запазват ума си в прекрасна форма.
Мозъкът е изключително чувствителен към положителните емоции и “обича” новите впечатления. При благоприятни условия той се “отплаща” с прекрасна работа и добро здраве.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД