Вредните навици, които рушат тялото

Вредните навици, които рушат тялотоРазбира се, всеки иска да е здрав, а доста често във всекидневието си се отнася твърде лекомислено към онова, което засяга собственото му здраве. Става въпрос за обичайни, но вредни навици, които бавно и почти незабележимо рушат тялото ни.
 
Неправилен начин на живот

Често се оправдаваме, че сме принудени да не доспиваме (спим не повече от 6.5 часа в денонощие) и пак не успяваме да се справим с всичките си задължения.
Много изследвания вече доказват, че недоспиването води до раздразнителност, потиснато състояние и затлъстяване.
За нездравословното хранене като че ли не е нужно дори да се говори. Хората, които усещат, че са напълнели, започват диета. В резултат организмът не получава необходимите полезни вещества и започва да боледува.
Не са от полза и различните енергизиращи напитки, та дори и прекаляването с кафето. От това “зареждане с бодрост” страдат основно черният дроб, нервната и сърдечносъдовата система.

Самолечение

Хората често си поставят сами диагнози и започват лечение, основано на информация от интернет или медицински справочници. Голям е броят и на тези, които злоупотребяват с антибиотици, аналгетици и други видове лекарства, голяма част от които следва да се приемат само при лекарско предписание.

Пропускане на профилактични прегледи

Точно тези прегледи имат за цел ранното откриване за евентуално заболяване. Поне веднъж годишно трябва да посещаваме личния си лекар, стоматолог, уролог, а жените - и гинеколог. Веднъж на няколко години трябва да се прави флуорография и ЕКГ, а жените над 40 години - и мамография.

Неспазване на лекарските предписания

Когато пациентът се почувства по-добре, престава да си взима предписаното му лекарство или намалява дозата, например защото препаратът му се струва твърде скъп или просто не иска повече “да се трови”. В този случай може да се появи рецидив. Ако лекарят е назначил диета, тя трябва да се спазва точно до настъпването на стабилно подобрение.

Неспазване на срока на годност и предписанията за лекарствата

Срокът на годност на лекарствените препарати трябва задължително да се следи. Не си струва да се експериментира, ако в инструкцията е посочено, че препаратът трябва да се приема в определено време от денонощието и в определена доза. В най-добрия случай, той няма да помогне, но в най-лошия - ще навреди. Категорично не бива да се наваксва пропуснат прием като се взема двойна доза.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД