Шкембе без чесън е като целувка без мустак

казва всепризнатият майстор на шкембе чорбата Генчо ГЕНЧЕВ

Генчо ГенчевВ националната карта на най-добрите шкембеджийници с известно закъснение, но съвсем заслужено се вписа още едно старозагорско заведение - бистрото в сградата на СБА на известния с кулинарните си магии Генчо Генчев. Както НБП съобщи, наскоро тънки познавачи и редовни консуматори на традиционното българско ястие обединиха усилия и

спретнаха карта на шкембето

Тя е по подобие на онази със стоте национални туристически обекти, но в случая става въпрос за родни ресторанти от всякакъв тип, които предлагат най-вкусната чорба.
Ресторантът на бат’Гено, както мнозина наричат бистрото на СБА, отдавна има славата не на регионален, а на национален център по отношение на шкембе чорбата. Масите на непретенциозното иначе кръчме са приютявали в годините не една и две прочути личности. СБА-то е предпочитано заведение от бизнесмени, лекари, военни, съдии, прокурори, актьори, музиканти...
ТВ водещият Венелин Петков, който е заралия, винаги щом се върне в родния град, се отбива при бат’Гено да хапне шкембе чорба.

Иво Папазов, Славка Калчева, Милко Калайджиев, Георги Мамалев, Павел Попандов...

са само част от звездите на българския артистичен небосклон, които са гостували не един и два пъти в бистрото. Славка Калчева имала заведение в Ямбол, но често се оплаквала на Генчо, че не може да научи готвачите си да майсторят такава вкусна чорба като него.

На обяд в СБА-то жужи като в пчелин

В студ и пек бистрото е препълнено. Едни чакат отвън да се освободят маси, други пристигат с канчетата да вземат шкембе за вкъщи. Майсторът-готвачът снове между масите. Всички го знаят и всички го поздравяват. Едва успяваме да се вмъкнем в напрегнатия му график, за да питаме откъде е овладял до такова съвършенство тънкостите на занаята.
Завършил съм обществено хранене. Работил съм 4 г. в Коми. Там бившият шеф на Горското в Ракитово Стоян Добчев откри таланта ми и ме направи главен готвач. Благодарен съм му и до днес. СБА-то го отворих през 1999 г. Оттогава и досега не мога да се оплача от бизнеса. Търсят ме хората. Целия град познавам. Тук идват и много важни личности. Харесват ми манджите.

Шкембето е черешката на тортата

Навремето, като почвах да го предлагам, съм търсил съвет от Петър Ламбов и Иван Куманов. Комбинирах различни варианти, докато стигна до моя си.
Тайната на доброто шкембе е в две неща. Първо суровият и обработен материал трябва да е мек, а не лепкав и жилав. Аз купувам шкембе с кашони, внос от Нова Зеландия. И второ -

бульонът го правя само с кисело мляко и жълтък на яйце

Не използвам брашно, разкрива тайните на прекрасната си чорба Гено. Шкембето трябва да се консумира с бира. Това е класиката, отсича той, след като разбира, че в пловдивски ресторант предлагат и шкембе с шампанско. И друго - чесънът с оцет е задължителен. Шкембе без чесън е като целувка без мустак, усмихва се мустакатият майстор-готвач.
Заразени от примера на любителите на шкембето в родината и българи по света започнаха да проучват дали обичаната у нас чорба може

да се намери в някое заведение зад граница

Начинание трудно, предвид вкусовете на западняците, но оказва се не невъзможно.
Старозагорец, живеещ в Германия, сигнализира за заведение в Дортмунд, което освен всичко друго предлага и отлична шкембе чорба. Заведението се държи от българи. Намира се на “Леополд щрасе” 21. Майсторката, която вари вкусната чорба, е с 30-годишен стаж в родния “Балкантурист”. За изненада на нашенци, които редовно посещават ресторант “Балканиа”, немци също се престрашавали да пробват супичката от субпродукт. И обикновено после повтаряли посещението си в българската кръчма.
"Национална бизнес поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД