Подуването на корема може лесно да се преодолее

Подуването на корема може лесно да се преодолееПодуването на корема е неприятно състояние, което обаче в повечето случаи може да се преодолее сравнително лесно, твърдят специалисти.
Газовете в червата са сред основните предпоставки за подуване на корема, те създават усещането за пълнота и предизвикват редица съпътстващи неразположения.
За нормално се смята съдържанието на 150 мл газове в червата, като честотата на изпускането им е различна при отделните хора.
Тя се определя от начина на живот, от двигателната активност, но най-вече от вида и свойствата на консумираната храна.
Всеки ден здравият човек отделя между 0.5 и 2 литра газове, като за болестно състояние се смята отделянето на газове през ануса, надвишаващо 24 пъти в денонощието.
Кои са обаче основните причини за задържане на газове в червата?
Поглъщане на въздух и последващото му отделяне - около 2 до 3 мл въздух постъпват в човешкото тяло с всеки гълтателен акт. С дълбокото вдишване в стомаха попадат други 1 или 2 мл. Kонсумираната храна също съдържа въздух. Така на ден в организма попадат до 3 литра въздух, по-голямата част от който се извежда извън стомаха чрез уригване. Останалата преминава в червата, което предизвиква подуване и дискомфорт.
В голяма част от случаите невъзможността целият погълнат въздух да се изведе извън тялото през устата се дължи на обстоятелството, че е надвишен обемът на възможно погълнатия въздух или се е повишила честотата на гълтане.
Друга основна предпоставка за задържането на въздух в червата е консумацията на напитки, съдържащи значително количество въглероден двуокис (СО2). Такива са газираните напитки, съдържащият се в които въглероден двуокис се резорбира в тънките черва, а след това се излъчва от белия дроб.
Бактериалното разграждане на въглехидрати в дебелото черво е също причина за задържането на газове в червата. Какъв ще е обемът на газовете зависи от това какъв е видът на консумираната храна и какво е количеството на несмлените въглехидрати.
Ако налице са чести неразположения, които се явяват резултат от задържането на газове в червата, добре е да спазвате няколко прости правила: да избягвате газообразуващи напитки, храни; да консумирате ястията и напитките бавно и спокойно; да се храните често, но в малки количества; да не говорите по време на хранене; да правите малки разходки след хранене, чрез които да подобрите храносмилането си.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД