Какво трябва да знаем за пиърсинга

Какво трябва да знаем за пиърсингаТийнейджърите изразяват себе си по различни начини и пиърсингът по тялото е един от най-популярните съвременни начини за това. Какво трябва да знаете преди тийнейджърът ви да си направи пиърсинг.
Проучете студиото за пиърсинг
Тъй като правенето на пиърсинг не е регулирано, отговорността лежи изцяло върху вас.
Ако се чувствате некомфортно в едно студио, ако не го усещате достатъчно чисто, не се колебайте да потърсите друго място. Ето и основното, което да съобразите: инструментите, които се използват, трябва да са запечатани в опаковки. Ако студиото не използва инструменти за еднократна употреба, то тогава трябва да има стерилизатор за инструменти.
Уверете се, че човекът, който ще направи пиърсинга, старателно измива ръцете си с антибактериален сапун преди да си сложи ръкавици за еднократна употреба.
Иглата, използвана за продупчването, трябва да е нова. В някои студиа се използват т.нар. “пистолети”. Пистолетите за еднократна употреба използват стерилни бижута за правенето на дупката; след това пистолетът се изхвърля.

Процесът на правене на пиърсинга

Както се подразбира от името, пиърсингът е продупчване на кожата, направено чрез игла. В продупченото място се слага обеца. Едно благоприятно поставяне на пиърсинг ще протече по приблизително следния начин:
Частта от тялото, която ще се продупчва, се почиства с антибактериален сапун. Кожата се продупчва с чиста и остра игла. Стерилизирано бижу се слага в пробитата зона. Продупчената зона се почиства с мазило на антибактериална основа. Бижуто се намества, за да пасне идеално. Професионалистът, който е направил пиърсинга, трябва да даде инструкции как да се поддържа пиърсингът.

Рискове за здравето

Има потенциални проблеми, които могат да възникнат в следствие на пиърсинга - продължително кървене, оставащи белези, хепатит, гнойно възпаление или нервно увреждане.
Дори при добри грижи често се случва пиърсингът да се инфектира. Някои части от тялото - особено устата и носът, са по-предразположени към такива инфекции. Ако инфекцията е налице, продупченото място може да се зачерви, да се усеща топло и болезнено и може да изпуска гъста гной. Детето ви може да го втресе.
Инфекцията трябва да се лекува. Лекарят може да ви препоръча да почиствате пиърсинга и да го мажете с антибактериален мехлем. Ако инфекцията не се изчисти до около седмица, отново се посъветвайте с лекар.
Хората с определени видове сърдечни заболявания, както и тези с алергии, с проблеми с кожата, с имунната система или с диабет, трябва да са предпазливи.

Бижуто

Някои деца правят алергични реакции към определени видове метал и е важно това да се знае. Само нетоксични метали трябва да се използват за пиърсинга. Това включва медицинска стомана, платина, титан и масивно 14- или 18-каратово злато. След като пиърсингът заздравее, бижуто може да бъде сменено. Всички бижута трябва да бъдат накиснати в алкохол преди да се сложат в дупката.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД