Как да си осигурим здрав сън без хапчета?

Как да си осигурим здрав сън без хапчета?Важността на редовния и здрав сън за човешкия организъм е доказана отдавна, пише Дейли мейл. Как да си го осигурим, без да разчитаме на хапчета и други изкуствени средства?
Първият съвет на специалистите е от рано сутрин да се излагаме на естествена, дневна светлина. Това "настройва" биологичният часовник на по-ранен час и в края на деня мозъкът ще иска сън. Излагането на дневна светлина рано сутрин не означава да ставате по изгрев слънце. Може да бъде направено и малко след началото на деня. Излагането трябва да е между 30 и 60 минути. Особено
ефективно е, ако се комбинира с излагане на естествена, дневна светлина и в края на деня, малко преди залез.
Втората мярка - не прекалявайте с дрямката по време на деня. Ако сте уморени, да дремнете в свободното си време е много изкушаващо. Но тази практика може да наруши вечерния сън, който е най-важен. Дрямката не трябва да бъде по-дълга от 20 минути. По-дълга дрямка от това може да доведе до усещане за отпадналост и да намали бдителността на човек. Дрямката не трябва да се практикува поне 6 часа преди вечерния сън, защото ще му се отрази негативно.
Не правете физически упражнения късно. Звучи противно на логиката, че физическите усилия могат да се окажат вредни за съня, но при някои хора е така. Упражненията повишават телесната температура, а при нощния сън е характерен лек спад. Така физическата активност скоро преди съня "работи" срещу естествения процес на заспиване. Опитайте се да не тренирате до час или дори два преди лягане. Това не е валидно за всички хора, като на някои упражненията не пречат да заспят.
Третият съвет - яжте сутрин и в средата на деня. Храносмилателните процеси в тялото се забавят с приближаването на времето за спане. Ако поемете много храна преди лягане, това може да доведе до проблеми като производството на големи количества стомашни киселини, което засилва риска от киселини и дискомфорт по време на сън. Освен това проучвания показват, че храната консумирана вечер, в най-голяма степен се "складира" от тялото под формата на мазнини, вместо да се изгаря за необходимата ни енергия.
Четвърти съвет - кафето наистина може да е вредно за съня ви. Пиенето на кафе и някои видове чай, като зеления и черния, правят хората по-бдителни и активни, като блокират рецепторите на мозъка за аденозин - химикалът, който "казва" на мозъка кога е уморен. Кофеинът обичайно достига максимален ефект около 15 до 45 минути след консумация. Въпреки това, как се отразява на организма, зависи от много неща, сред които теглото на човека, лекарствата, които пие, състоянието на черния му дроб, количествата кофеин, които поема и дори генетичните му особености. В повечето здрави, възрастни хора кофеинът продължава да циркулира в организма до 5-6 часа след консумацията. Така че е за препоръчване силното кафе или чай през късния следобед да бъдат избягвани.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД