Дезинфекцирайте четката за зъби поне веднъж седмично

Дезинфекцирайте четката за зъби поне веднъж седмичноЧетката за зъби може да бъде източник на бактерии, защото някои от микробите, които се отстраняват от устата, може да останат върху четката, дори и след като се изплаква с вода. Тези бактерии може да доведат до настинка или грип. Въпреки това Американската стоматологична асоциация твърди, че няма достатъчно факти, които доказват, че бактериите могат да доведат до здравословни проблеми или проблеми с оралното здраве.
Защо
по четката за зъби има бактерии? Една от причините е влажната, топла
и тъмна среда в банята. Също така, ако четката се съхранява в специална пластмасова кутия, влагата не може да се премахне, а това води до разпространението на бактерии. Ако четката за зъби се намира в близост до други четки, това също може да бъде основен фактор за разпространението на бактерии.
Поради това някои експерти препоръчват четката да се дезинфекцира поне веднъж седмично като предпазна мярка. Това може да стане чрез накисване на четката за зъби за около 15 минути например във вода за уста, но не и за по-дълго време, защото четката може да се повреди.
Четката за зъби също не бива да се използва за продължителен период от време. Добре е тя да се сменя веднъж на три до четири месеца. Ако обаче човек е боледувал или е преминал инфекция, е добре да замени старата четка за зъби с нова.
Детските четки за зъби може да се наложи да се сменят по-често, защото децата най-вероятно няма да почистват четките си толкова добре, колкото възрастните.
Преди и след всяко използване тя трябва да се изплаква обилно с топла или гореща вода. В противен случай остатъците от храна може да останат в нея и да причинят растеж на бактерии. Четката трябва да се оставя изправена, докато изсъхне напълно.
Освен това, ако банята и тоалетната са общо помещение, четката за зъби трябва да се държи възможно най-далеч от тоалетната, тъй като бактериите могат да попаднат именно върху нея.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД