Управлението на стреса обяздва горещите вълни

Управлението на стреса обяздва горещите вълниАко дори споменаването на думата менопауза предизвиква негативни чувства, значи е време да се вземат мерки за незабавно релаксиране. Проучвания показват, че жените, които имат предварителна негативна нагласа за менопаузата, всъщност съобщават за по-тежки симптоми от жените, които имат положителна гледна точка.
В проучване, проведено в Университета в Пенсилвания, жените с най-високи нива на тревожност по време на менопаузата, изпитват 5 пъти повече горещи вълни, отколкото останалите.
Затова управлението на стреса е от решаващо значение. Ето и някои техники за справянето с него в този период.
Повече смях
Смехът е най-доброто лекарство. Според изследователи от Университета Лома Линда в Калифорния смехът регулира хормоните на стреса, включително кортизола. Поддържането на високи нива на кортизол са свързани с излишна мазнина в корема, сърдечни заболявания, депресия и умора, а жените в менопауза са по-уязвими именно към тях. Затова всекидневният смях е препоръчителен.
Медитация
Установено е, че медитационните упражнения помагат за облекчаване на стреса. В скорошно проучване от Университета в Масачузетс жените в период на менопауза, участвали в седмичен клас по медитация, не са намалили интензивността на горещите вълни, но били по-склонни да се справят с тях. Чрез дълбокото дишане се забавя и умствената дейност, а това може да облекчи стреса и напрежението на жените, които страдат от тежки симптоми на менопауза.
Секс
Възстановяването на сексуалния живот също е начин за понижаване на кортизола по време на менопауза. Според едно шотландско проучване както мъжете, така и жените са в по-добро състояние да се справят с различни стресови ситуации след полов акт. Сексът по време на менопауза може да облекчи симптомите, характерни за този период на жените като горещи вълни.
Редовни упражнения
Упражненията помагат за освобождаването на хормони като ендорфини, които поддържат здравословно тегло, но и за подобряване на цялостното благосъстояние. За целта минимум 150 минути седмично, независимо дали тренировките са 75 минути два пъти седмично или 30 мин. 5 пъти в седмицата, биха се отразили добре. Според проучване от Темпълския университет във Филаделфия дори 40-минутната разходка няколко пъти в седмицата значително може да намали симптомите на депресия и тревожност на жените в менопауза.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД