Неизброимите плюсове на витамин С

Неизброимите плюсове на витамин СИзвестно е, че витамин С е противоскорбутният витамин. Но защо? Витамин С или още аскорбинова киселина участва в синтезата на колаген. А той е от огромно значение за здравата съединителна тъкан в тялото, която изгражда кости зъби, сухожилия, кръвоносни съдове.
Колагенът предотвратява появата на синини и осигурява правилното зарастване на раните, тъй като е част от тъканите, които участват във възстановителните процеси при счупване
на кост например. Без адекватни количества на витамин С, тялото не може да синтезира колаген и шансовете за възникване на кръвоизливи са големи. Витамин С участва в изграждането и на други компоненти на съединителната тъкан като еластин например.
Аскорбиновата киселина има значение и за правилното синтезиране на ДНК, жлъчка, някои невротрансмитери като серотонин и карнитин, който транспортира дълговерижни мастни киселини до митохондриите, където се произвежда енергията за тялото. Витаминът взема участие в образуването на тироксин - хормон, синтезиран от щитовидната жлеза, който има важно значение за нормалния метаболизъм. Други хормони, които се синтезират с участието на витамин С, са адреналин, норадреналин и стероидните хормони.
Витамин С има и силен антиоксидантен ефект. Той предпазва лошия (LDL) холестерол от оксидиране, което намалява риска от кардио-васкуларни заболявания. Витаминът е важен и за правилното функциониране на белите дробове, той ги предпазва от вредното влияние на цигарения дим. Също така витамин С подсилва дейността на имунната система като пази белите кръвни клетки от оксидативен стрес, който възниква в резултат на активността на имунните клетки срещу навлезлите в тялото бактерии и вируси. В стомаха витамин С предотвратява образуването на нитрозамини - канцерогенни вещества, които се намират в храните - зеленчуци, третирани с нитрати или обработвани меса.
Аскорбиновата киселина има свойството да регенерира структурата на витамин Е, след като той е бил увреден от свободни радикали. Това се случва като аскорбиновата киселина отдава един електрон на радикалът на витамин Е, в резултат на което неговата структура е възстановена.
Витамин С също така подпомага усвояването на желязо. Затова той се препоръчва на пациенти с анемия. Те трябва да консумират желязосъдържащи храни заедно с такива богати на витамин С, за да се повиши абсорбцията на желязо.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД