В суровия мед има 20 аминокиселини

В суровия мед има 20 аминокиселиниМедът е храна, известна със своите хранителни ползи, както и с лековитите си свойства. Медът е най-добрият приятел на чая и е особено почитан сред хората, хранещи се здравословно. Каква обаче е разликата между суровия и обработения мед? Най-общо казано, суровият мед идва директно от кошера, докато обработеният мед минава през различни процеси, докато се бутилира.
Суровият мед идва директно от пчелната пита. Пчеларят обикновено просто  филтрира меда, за да отстрани малки парченца отпадъци като цветен прашец, пчелен восък, части от мъртви пчели. Суровият мед не се пастьоризира и изглежда мътен.
Обработеният мед е пастьоризиран, бистър и с гладка текстура. Процесът на пастьоризация подобрява външния вид на меда и увеличава неговия срок на годност. Подобна по-агресивна преработка на меда обаче повлиява негативно на хранителните му стойности.
Основната разлика между двата вида мед е количеството на преработката. Суровият мед се филтрира и бутилира с минимална обработка. Обработеният мед се преработва и пастьоризира при висока температура, което може да намали значително количеството ензими и антиоксиданти в него. По тази причина суровият мед е по-здравословният избор.
Суровият мед съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества. В суровия мед например има пчелен прашец, който е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В суровия мед се съдържат още около 20 аминокиселини, 31 различни минерала и много витамини и ензими. В суровия мед могат да се намерят и почти 30 вида биоактивни растителни съединения, наречени полифеноли и действащи като антиоксиданти.
Суровият мед трябва да се съхранява в чист, добре затворен буркан при постоянна стайна температура. Не загрявайте суровия мед до високи температури и не го добавяйте към чая, докато напитката е още гореща. Прекалено високата термична обработка на суровия мед премахва много от полезните му свойства точно както при обработения мед.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД