След 50 - особено внимание за витамин В12

След 50 - особено внимание за витамин В12Витамин В12 има две уникални свойства. Първо, той се намира почти изцяло в храните от животински произход. По тази причина елиминирането на животинските храни от диетата повишава риска от дефицит на витамина. Второто, той е водоразтворим витамин, който може да се натрупва в черния дроб. Този запас на витамин В12 е важен в случаите, когато не успяваме да си го набавим с храната.
Дневните нужди от витамин В12 за здрави, възрастни мъже и жени на възраст над 19 години е приблизително 2,4 микрограма на ден. Витаминът се намира предимно в млечни продукти, яйца, месо, телешки черен дроб, риба и др. Хората, които следват веган диета, трябва
да консумират храни, които са обогатени с витамин В12, или да го приемат под формата на хранителни добавки или инжекционен разтвор, за да осигурят необходимите за организма количества от витамина.
С възрастта дневните нужди на тялото от витамин В12 се променят. Здрави индивиди до 50 години, които се хранят разнообразно, могат да осигурят нуждите на тялото си от витамини. Има данни, че около 10 до 30% от хората след 50 години развиват състояние, наречено атрофичен гастрит, в резултат на което се намалява производството на солна киселина в стомаха. А тя е необходима, за да отдели витамин В12 от протеините в приетата храна. Когато киселинността в стомаха е понижена, това води до понижено количество на отделения от храната витамин В12.
Тъй като атрофичният гастрит може да засегне почти 1/3 от хората след 50 години, при тях е препоръчително да се консумират повече храни, богати на витамина, или такива, обогатени с него, прием на хранителни добавки или инжекционно прилагане на В12.
Какво се случва, ако приемаме твърде много В12? До момента няма данни за токсични ефекти при прием на по-големи количества от витамина.
Какво се случва при недостиг на витамин В12? Дефицитът на витамин В12 се свързва основно с анемии, гастро-интестинални и неврологични проблеми. Състоянията на анемия протичат с умора, изтощение, понякога и затруднено дишане. Липсата на витамина може да доведе до изтръпване и болки в крайниците.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД