Стресовите нива на хората, пиещи чай, падат по-бързо

Стресовите нива на хората, пиещи чай, падат по-бързоРастението чай (Camelia sinensis) е с две основни разновидности - китайски и индийски чай и е от семейство Чаеви (Theaceae). То представлява вечнозелен храст, висок до 10 м. Растенията, които се отглеждат в плантации, достигат не повече от 1-3 м. Храстът е с последователни листа и бели или розови цветове с приятен аромат. Родината на чаения храст е Южен Китай. Отглежда се в много страни, но едни от най-големите производители на чай са Индия, Шри Ланка (о. Цейлон), Пакистан, Китай, Япония и някои страни в Южна Америка
(Аржентина, Боливия и Перу). В чая се съдържат от 2 до 5% кофеин, малки количества теобромин и теофилин. В дрогата се съдържат още танини, етерично масло, никотинова и пантотенова киселина и витамини С, В1 и В2.
В зависимост от начина на обработка на листата се получават няколко сорта чай, от които главно се използват черен и зелен чай. Черният чай се получава след три манупулации на листата - увяхване, ролиране и ферментиране. При тази обработка листата променят своя вкус и мирис вследствие на окислителните процеси, които протичат. Увяхването е процес, който се извършва за около 18 часа при затопляне на помещението до 30-40 градуса, в резултат на което листата стават меки и еластични.
Ролирането се прави в специални уреди, при което листата изпускат сок. Ферментацията се провежда в топли и влажни помещения в продължение на няколко часа, след което чаят придобива съответните цвят, аромат и вкус. По време на тези обработки и най-вече по време на ферментацията много от съставките на чая търпят химични промени. Окисляват се галовата киселина, катехините, аминокиселините и др. Зеленият чай се получава при изсушаване на листата, без да се подлагат на ферментация.
Чаят действа възбуждащо на сърдечната дейност и дишането. Ободряващото му действие се дължи на високото съдържание на кофеин. Отпадъците от чаеното производство се използват за получаване на кофеин.
Проучване, проведено в лондонски университет, доказва, че чаят намалява стреса като понижава нивата на кортизол в кръвта. Изследването е показало, че стресовите нива на хората, пиещи чай, падат по-бързо от колкото при тези, които не пият.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД