Какво не бива да правим преди лягане

Обилният прием на храна преди лягане трябва да се избягваСомнологът А. Гаврилова в интервю за "Вечерна Москва" разказа какво не трябва да се прави преди лягане, ако искаме да спим добре. Лекарят посочи, че прекомерното използването на мобилни устройства преди лягане и заспиването на включен телевизор са сред най-вредните навици, които влошават качеството на съня ни. "Факт е, че мигащата и по-специално синята светлина от телевизора влияе върху производството на мелатонин - хормонът на съня - и предотвратява заспиването", обясни Гаврилова.
Според нея гледането на екшъни и филми на ужасите е крайно нежелателно: ще бъде проблематично да заспите поради освобождаването на стресови хормони.
Специалистът припомни, че обилният прием на храна преди лягане също трябва да се избягва: "Не можете да преяждате, вечеряйте по-рано - необходими са големи ресурси за храносмилането и сънят след такова хранене ще бъде с лошо качество. Въпреки това, не можете да си лягате гладен. Лека закуска би била идеална", каза тя.
В същото време сомнологът добави, че качеството на съня се влошава и от интензивна физическа активност. "Разбира се, не говорим за кратка разходка, която, напротив, само ще помогне, а за посещение на фитнес залата непосредствено преди лягане, например", заключи лекарят.
"Здравна поща"
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД