Артроскопията - още една надежда за болните стави

Артроскопията - още една надежда за болните ставиАртроскопията представлява оглед на ставните повърхности и структури с приспособени за тази цел уреди. Процедурата се извършва в стерилни условия, като чрез директен зрителен контрол се създава възможност за диагностика и оперативно лечение на ставите на рамо, коляно, китка и глезен. Основна цел на артроскопията е именно диагностика и лечение на вътреставни травми.
При артроскопичния преглед хирургът прави малък разрез в кожата на пациента и вкарва инструмент с размер приблизително на този на молив,
съдържащ лещи и светлинна система
които увеличават и осветяват вътрешната структура на ставата. Светлината се предава посредством фибро-оптика, разположена на върха на артроскопа, която предава образа на ставата на телевизионен екран.
За диагностична цел артроскопията се използва при необясними болки в ставите, подуване, скованост, както и ограничен обхват на движенията. Приложението ѝ с терапевтична цел е най-често хронична болка, възстановяване или резекция на разкъсан хрущял или сухожилие, различни наранявания, както и за отстраняване на свободна кост или хрущял в ставното пространство.
Подготовката за артроскопия включва
извършване на предварителни образни изследвания
преустановяване приема на храна и течности, поне 6-8 часа преди процедурата. При нужда в мястото на манипулацията се отстранява космената покривка. По назначение от лекар се правят кръвни изследвания и се уведомява лекуващия за прием на антикоагулантни средства.
При колянната артроскопия необходимите разрези са обикновено 2, докато при раменната са 3 до 4.
Има случаи, когато по време на артроскопията хирургът може да установи, че здравословният проблем не може да бъде отстранен и може да бъде извършена
отворена хирургична намеса на момента или на по-късен етап
след консултация и обсъждане на находката с хирурга.
При приключването на артроскопията цялата става се промива, докато се изчисти от кръв и други биологични структури. Инжектира се дълготрайно обезболяващо средство в ставата, което да блокира постоперативната болка. Малките отвори се зашиват или залепват, а после се покриват със стерилна марля, която трябва да се пази суха до консултацията с Вашия хирург.
След процедурата е необходимо да се поставя
лед в продължение на първите няколко дни
Ледът спомага за намаляването на отока и облекчава болката. Малките разрези, направени по време на процедурата, заздравяват за няколко дни.
Макар и малки, зарастващите разрези могат да предизвикат болка, за която се изписват обезболяващи и противовъзпалителни средства, а при нужда и антибиотик.
При какви симптоми е необходимо да потърсим лекарска помощ?
Остра и постоянна болка, особено неповлияваща се от медикаменти;
Невъзможност за движение на пръстите на ръцете и краката;
Появата на треска или секрет с неприятна миризма.
Конците се отстраняват на 7-и до 10-и ден след манипулацията и се обсъжда възстановителна рехабилитационна програма.
Тя се изготвя от кинезитерапевт или рехабилитатор, като необходимостта ѝ се дължи на нуждата от възстановяване на силата и функцията на мускулите, която се е изменила, поради патологичните промени преди оперативната интервенция. Не е обичайно в първите няколко дни след хирургичната процедура да се връщате към нормалните си занимания и работа.
При професионалните атлети е нужно значително повече време за възстановяване на състезателната форма. Не се допускат движения, свързани с хвърляне, докато не се постигне пълен контрол и способност за движение на раменна става. Необходимо е съгласувано подновяване на дейностите с цел постигане на правилно излекуване и възстановяване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД