Масажът гуаша "изстъргва" болестта

Масажът гуаша "изстъргва" болесттаМасажът гуаша е древна китайска лечебна техника, която се използва при различни патологични състояния. Буквалният превод на наименования означава "изстъргвам" болестта: от "гуа“ - стържа, и "ша“ - болест, драскотини, вид обрив по кожата. Използват се и различни изписвания - Гуаша или Гуа Ша.
При масажа гуаша се използва теорията за меридианите от китайската медицина. Те са пътищата, по които в тялото ни циргулира енергията Чи. Затова и масажните движения се извършват обикновено в една посока, като движението се повтаря многократно.
Най-често се третират зони от врата и гърба
като се търсят акупунктурни точки.
Меридианите са симетрично разположени по двойки в тялото и имат сложна мрежа от разклонения, по които се разполагат биологично активни точки. Посоката на движение по меридианите е винаги отгоре надолу - по посока на циркулацията на кръвта.
Прилагат се три основни вида движения по време на масажа, като всяко има различна цел. Започва се с бързи движения със силен натиск, които имат за цел разнасяне на излишната натрупана енергия в определени точки. Те се последват от бавни движение, без натиск, които имат за цел тонизиране на подлежащите структури. Последният тип движения са съчетание между първите две - представляват бавни, но с изразен натиск в третираната област.
За изпълнение на движенията се използва
пластина, обикновено от биволски рог или нефрит (китайски диамант)
а в миналото са се използвали и сребърни монети. А преди да се започне с последователните движения, мястото, което ще се третира, се обработва с масажно олио или зехтин.
Като допълнение на масажа могат да се прилагат иглотерапия, акупресура, както и поставянето на вендузи в проблемните участъци, след обработка с масажната техника.
Част от действията на масажа са разнасяне на кръвонасяданията, стимулиране отделянето на хемоглобин, подобряване кръвообръщението и метаболизма, както и
повишаване на защитните сили на организма
Масажът е подходящ за стимулиране детоксикация на организма и за подобряване на обменните процеси.
Прилага се най-често при болки и скованост в мускулите, заболявания на ставите, високо кръвно налягане, менструални смущения, проблеми с перисталтиката, стрес, намалена лактация (отделяне на кърма), безсъние и други.
Масажът на главата стимулира мозъчната дейност, помага при главоболие, косопад и себорея. Масажът в областта на лицето се използва не само за стимулиране на биологично активни точки, но същевременно с това и за подобряване състоянието на кожата - изглаждане на бръчки, заличаване на пигментни петна, както и стимулиране естествената синтеза на колаген и еластин.
Древният масаж на лице, шия и деколте с помощта на нефритени пластини и нефритен валяк
намира все по-широко приложение и днес в козметичните салони.
Когато масажът Гуаша се прилага с цел лечение на заболяване, в началото е налице временно облекчение, което се последва често от неразположение - познато в практиката като терапевтична криза. Тя показва, че ефектът от масажа е налице и не бива временното неразположение да отказва пациентите от терапията. Именно заради болката много хора се страхуват да се подложат на Гуаша масаж, но реално той е
значително по-безболезнен в сравнение с вендузите
По време на самия масаж най-често е налице лек до умерен дискомфорт, усещане за изтръпване в мястото на въздействие, както и зачервяване в обработваната област.
Следващият масаж може да бъде не по-рано от 4 дена, за да се даде време за възстановяване на третираните зони. Обикновено са необходими 10 до 20 процедури за пълна реконвалесценция на проблема, за който се провежда терапията. Самият масаж продължава в рамките на 30 до 60 минути.
Желателно е след всеки масаж в следващите 24 до 48 часа да се приема по-голямо количество на вода, за да се улесни детоксикиращото въздействие в организма.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД