Медът действа по-добре, отколкото някои лекарства за кашлица

Медът действа по-добре, отколкото някои лекарства за кашлицаМедът е много богат на растителни съединения, полезни за здравето. Една супена лъжица мед съдържа 64 калории, 17 г захар, включително фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза. Той не съдържа почти никакви фибри, мазнини и протеини. В естествения пчелен мед има малки количества ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, калций, магнезий, манган, калий и цинк.
Висококачественият мед е богат на много важни антиоксиданти като органични киселини и фенолни съединения като флавоноиди. Антиоксидантите са свързани с намален риск от сърдечни пристъпи, инсулт
и някои видове рак. Те стимулират очното здраве. Понижават кръвното налягане, тъй като помагат на артериите в сърцето да се разширят, като се увеличава притокът на кръв към него. Могат да помогнат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, които стоят в основата на инфаркта и инсулта.
Консумирането на мед може да понижи лошия LDL холестерол и възпалителните процеси, като същевременно повиши добрия HDL. В едно проучване на 55 пациенти се установява, че тези, които консумирали мед, понижили LDL холестерол с 5,8%, а увеличили HDL холестерол с 3,3%. Въпреки че медът е по-добрият вариант от захарта за диабетиците, той все пак трябва да се консумира с повишено внимание.
Хапването на качествен пчелен мед може да понижи и триглицеридите. Повишените кръвни триглицериди са фактор за сърдечни заболявания. Те са свързани и с инсулинова резистентност, основен виновник за получаването на диабет тип 2. Нивата на триглицеридите обикновено се увеличават при консумация на голямо количество захар и рафинирани въглехидрати.
Медът може да помогне за потискане на кашлицата при възрастните и децата. Кашлицата е често срещан проблем при деца с инфекции на горните дихателни пътища. Според едно проучване медът действа дори по-добре, отколкото някои лекарства за кашлица. Медът е и стар лек за възпалено гърло. Той е идеален компонент към чая за кашлица, но не бива да се поставя в гореща вода, защото се губят ценните му хранителни вещества.
Медът може да се използва и локално при рани и изгаряния. Това се дължи на неговите антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Нещо повече - медът може да помогне за лечението на кожни състояния като псориазис, много суха кожа и екземи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД