Слънчевите очила са важни и през зимата

Слънчевите очила са важни и през зиматаДори през зимата е необходимо да се носят слънчеви очила. Вярно е, че зимните лъчи на слънцето не са толкова директни, колкото през летните месеци, но те могат да окажат негативно влияние върху очите. Ултравиолетовите лъчи са опасни за очите, защото проникват през облаците дори през облачните дни.
През зимата снегът играе огромна роля, защото той отразява до 80% от UV лъчите. Изкачването на по-голяма надморска височина или престоят
в планината, където слънцето е по-близо, повишава риска от увреждане на очите заради лъчите. Носенето на слънчеви очила е строго препоръчително за любителите на зимни спортове като каране на ски, шейна, сноуборд и други. Специалистите съветват да се носят очила, които осигуряват 100% UVA и UVB защита.
Зимното слънце също може да причини слънчево изгаряне на очите, а ако се забележат симптоми, трябва да се посети специалист, за да се намали дискомфортът и рискът от дългосрочни увреждания, включително загуба на зрението, макулна дегенерация и катаракта. Докато последното очно заболяване е свързано предимно със стареенето, се счита, че 20% от случаите на катаракта се причиняват от излагане на ултравиолетовите лъчи.
Смята се, че по-голямата част от хората изпитват неразположение заради зимното слънце, но по-специално тези, които имат чувствителни очи, може да изпитат по-голям дискомфорт от останалите.
Носенето на слънчеви очила предпазва очите и от студените зимни ветрове, които могат да причинят прекомерно сълзене или пък изсушаване на очите. В резултат може да се появи зачервяване и възпаление в областта на очите. Може да се получи и промяна в цвета на самото око или подуване на клепачите.
Студеният въздух навън и топлият вътрешен въздух също може да причинят изсушаване на очите. Очите могат да се предпазят, ако в дома се използва овлажнител за въздух, а навън се носят слънчеви очила.
Специалистите съветват през зимата да се хапват храни, които да подобряват очното здраве. Това са храни, богати на каротеноиди и бета-каротин. Консумирането на храни, богати на витамин А и С, също предпазват очите от дегенерация на макулата. Препоръчва се и прием на мултивитамини за защита на очите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД