Правила при използване на опиоидни аналгетици

Правила при използване на опиоидни аналгетициТерминът "опиоидни аналгетици" се прилага за всички субстанции от ендогенен и синтетичен произход, които предизвикват морфиноподобни ефекти. По-старият термин е "опиати". Той се отнася за синтетични морфиноподобни средства. Опиоидните аналгетици имат силен обезболяващи ефект, но предизвикват толерантност и зависимост. Те предизвикват и еуфория, потискане на дишането, кашлицата и стомашно-чревната моторика.
Използват се като
премедикация преди анестезия (обикновено фентанил в комбинация с дроперидол). Прилагат се и за овладяване на силна болка при травматични шок, тежка висцерална болка при остър миокарден инфаркт, следователно болка.
Според Световната здравна организация трябва да се спазват някои правила при използване на опиоидни аналгетици.
Когато има болка, се понасят по-големи дози опиоид и рискът от зависимост е по-малък.
Да се използва т.нар. "тристъпална стълба на аналгетиците" - започва се с неопиоиден аналгетик, при необходимост към него се добавя слаб опиоиден аналгетик, например кодеин и на третото стъпало при много силна болка се преминава на силен опиоидни аналгетик.
Водещите нежелани лекарствени реакции на морфина са потискане на дишането, обстипация, алергични реакции, толерантност към аналгетичния ефект и развитие на зависимост (психическа и физическа). Описан е и фетален абстинентен синдром при бременни жени, употребявали опиоидни аналгетици.
Остро отравяне с морфин води до кома с потиснато дишане и точковидно свити зеници. Наблюдава се понижаване на артериалното налягане и телесната температура и белодробни оток. При деца са възможни конвулсии. При нетолерантни индивиди токсичен ефект може да се развие от 40-60 мг морфин орално. Летален изход се наблюдава от 120 мг орална доза и 30 мг парентерална.
При лечение на острото отравяне основно се прилага налоксон венозно с цел възстановяване на дишането. Ефективността на налоксон има и диагностично значение, защото при кома от друг тип средства препаратът няма ефект. Тъй като най-често това отравяне се наблюдава при злоупотребяващи (зависими) пациенти, налоксонът може да предизвика тежък абстинентен синдром.
За лечение на острата морфинова интоксикация си използва промивки на стомаха  с калиев перманганат, за да се окисли (инактивира) излъчващият се в стомашно-чревния тракт активен метаболит морфин-6-глюкоронид, който при натрупване е токсичен.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД