Повече мухъл в стаите - по-голям риск за астма

Повече мухъл в стаите - по-голям риск за астмаКондензацията е една от причините за появата на влага и мухъл в закрити помещения. Продължителният престой в стаи, в които има влага заради конденз, може да намали белодробната функция и да причини респираторни заболявания като астма. Изследвания показват, че дори децата могат да страдат от астма заради излагане на влага и конденз на прозорците в дома. Установява се още, че колкото повече мухъл има в помещенията, толкова по-голям е рискът децата да развият астма за първи път.
Тези, които вече страдат от астма или алергии, е вероятно да имат по-тежки симптоми. Това от своя страна може да доведе
до по-сериозни медицински състояния като бронхит и пневмония
Някои хора могат да развият и заболяването алергична бронхопулмонална аспергилоза. Симптомите са много подобни на тези при бронхиалната астма - хрипове, кашлица, задух, обща умора, изпотяване, главоболие и други. Симптомите дори трудно могат да бъдат разграничени от астматичен пристъп.
Според Световната здравна организация (СЗО) приблизително 300 млн. случая на астма в света се дължат на престой в помещение с влага и мухъл. Освен това СЗО изчислява, че при студено време 15% от жилищата имат влага, а 5% плесен.
 
Как може да се предотврати
образуването на конденз в стаите?
На първо място се съветва да се поддържа постоянна стайна температура. Друг съвет е да се избягва сушенето на дрехи на закрито и да не се сушат дрехите над радиатора. Мебелите също трябва да се държат на разстояние от стените.
За да се поддържа сухо едно помещение, не е достатъчно само да се отваря прозорецът, за да се проветри стаята, защото през есента и зимата времето навън е с висока влажност. Добър вариант за предотвратяване на конденз и високи нива на влажност е чрез
използването на обезвлажнител
Той осигурява чист въздух в дома и е особено подходящ за места, където има източник на вода като кухнята и банята например.
Добрата вентилационна система в дома също може да осигури чист въздух, но тя трябва да се почиства редовно, защото в противен случай може да съдържа плесен, която допълнително да предизвиква описаните по-горе симптоми.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД