В каква доза парацетамолът може да бъде опасен?

Парацетамолът е силна отрова за котките, понеже те нямат ензимите глюкоронил трансферази, които го преработват и обезвреждатПарацетамолът е един от най-използваните медикаменти. Той има болкоуспокояващо и антипиретично действие. Малко известен факт е, че той не проявява противовъзпалителен ефект. Парацетамолът влиза в състава на много комбинирани продукти, предназначени за лечение на грипоподобни и простудни заболявания. В комбинация с кофеин болкоуспокояващото му действие се засилва. По тази причина на пазара съществуват множество комбинирани продукти - кофеин и парацетамол. Парацетамолът е едно от лекарствата, което може да се прилага безопасно по време на бременност.
Дозата му за възрастни и деца над 12 години е 3-4 г на ден. За деца от 6 до 12 години дозата не бива да превишава 1,5 гр. При по-малки деца дозата се определя спрямо килограмите.
Малко известно е, че парацетамолът е токсичен за водните организми, смъртоносен е за змиите. Силна отрова е и за котките, понеже те нямат ензимите глюкоронил трансферази, които го преработват и обезвреждат. За разлика от човека, където при свръхдоза се уврежда черният дроб, при котките се развива хемолитична анемия. При кучетата парацетамолът е безвреден и се използва като обезболяващо.
За парацетамола се знае, че има увреждащо черния дроб действие. Това се дължи на токсичния метаболит N-ацетил-р-бензохинон имин, който се свързва с глутатиота в клетките на черния дроб и нарушава неговите естествени функции, което води да некроза. Острата интоксикация с парацетамол е едно от най-честите и клинично значими отравяния в САЩ и Европа. През последните години се дискутира и вероятността хроничната употреба на парацетамол да увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.
В каква доза парацетамолът може да бъде опасен? Повечето хора са в риск от чернодробно отравяне, само ако приемат повече от препоръчителната доза (4 г за възрастен). Повечето случаи на възникнало чернодробно увреждане са, когато пациентът е приел 10-15 г парацетамол за денонощие.
По-вероятно е парацетамолът да предизвика чернодробна токсичност в дози, близки до нормалните, когато се приема в комбинация с алкохол. Всъщност хората, които консумират алкохол редовно, може да са по-предразположени към чернодробно увреждане, дори да не консумират алкохол и парацетамол по едно и също време.
"Здравна поща"
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД