Да преборим "традицията" за преяждане по празниците

Да преборим "традицията" за преяждане по празницитеВсяка година преди празниците си обещаваме да не преяждаме. Рядко обаче успяваме да удържим на собственото си обещание. По-лесно е да си направим списък с правила, които да следваме.
Вижте нашите предложения как да не напълнеем по празниците. Не е важно само колко, но и какво ядем. Интервалът между храненията е също от значение. Около празниците често прекарваме много време в седнало положение и сякаш забравяме да се движим.
Резултатът: След като отминат коледните и новогодишни празници сме качили няколко килограма. Разбира се, не е задължително да се случва така.
Следвайте нашите 7 прости правила как да не напълнявате по Коледа. Ще се изненадате колко малко трябва да правите, за да запазите фигурата си дори след обилните празнични трапези.
Вода с лимон на гладно
Създайте си навика да пиете чаша топла вода с няколко капки лимон преди всяко ядене. Това е стара рецепта за дълголетие. Тя обаче може да ви помогне срещу напълняването по празниците. Водата ще създаде у вас усещане за ситост. Така няма да се нахвърляте толкова настървено на храната. Редовното пиене на вода преди ядене ускорява метаболизма. Ще се изненадате колко много можете да постигнете само с чаша вода.
Наблегнете на зеленчуците
Вместо да ядете само месо, хапвайте и от зеленчуковите гарнитури. Задушените или печени на скара зеленчуци няма да навредят на фигурата ви. Даже е възможно, ако оставите изцяло мазните и калорични храни, да успеете да свалите някой и друг килограм по празниците.
Намалете алкохола
Алкохолът забавя метаболизма. Освен това някои от любимите ви по-сладки коктейли (особено тези, в които има сметана), са по-калорични от парче шоколадова торта. Придържайте се към по-малките количества - една-две чашки са достатъчни, за да не развалят фигурата ви.
Избягвайте и соковете като разредител на алкохола. Често натуралните сокове са пълни със захар и изкуствени подсладители. Вместо това, разреждайте твърдия алкохол с вода.
Не гладувайте през деня
Най-голямата грешка по Коледа и Нова година е да ядете само веднъж дневно. Най-добре е да закусите и да обядвате нормално. Така няма да сте прегладнели преди вечерята и няма да й се нахвърлите. Освен това, ако цял ден сте гладували, вероятността да преядете на вечеря и да ви стане тежко, е много голяма.
Откажете десерта
Яденето в големи количества по празниците сякаш е традиция у нас. Големите, препълнени порции са нещо нормално за българската трапеза. Често сте се нахранили още след салатата. Няма как да обидите домакина и изяждате и чиния основно. Калориите са в повече така или иначе. Затова най-добре се откажете от десерта. Заменете го с портокал или няколко мандарини.
Забравете за асансьора
Физическата активност много често липсва по празниците. Освен ако не броим готвенето и въртенето около печката. Затова никак не е зле да се пораздвижите. Направете изключение и се качете по стълбите. Не забравяйте след обилната вечеря да слезете отново пеш. А защо не опитате именно по празниците да тръгнете на фитнес или пък да изберете друга физическа активност.
Без такси
Ако живеете в по-малък град, можете да се приберете пеш до вкъщи след вечерята. Ще успеете да се порадвате на празничната нощ и ще се раздвижите след хапването. Движението и студеният въздух ще ви освежат дори да сте преяли.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД