Честото миене на зъби намалява риска от сърдечни заболявания

Честото миене на зъби намалява риска от сърдечни заболяванияОще докато сме малки, родителите ни учат, че е хубаво да мием зъбите си поне два пъти дневно. Най-вероятно много от вас са били плашени, че ако пропуснат един път да изтъркат хубаво всеки един зъб, веднага ще отидат при страшния зъболекар.
Освен че миенето на зъби ни спестява честите визити при зъболекаря, сега се оказва, че това може да ни предпази и от сърдечни заболявания. Проучване, направено в Корея, включва близо 162 хиляди души, които никога не са страдали от подобен тип болести. Те е трябвало да се подложат на медицински изследвания, включително и при зъболекар, както и да отговорят на няколко въпроса, свързани с устната им хигиена.
10 години по-късно екип от специалисти отново се срещнал с участниците, за да разбере дали някой от тях е развил сърдечни болести. Резултатите показали, че миенето на зъби поне три пъти на ден намалява риска от сърдечни заболявания с 12%.
Освен това, се наблюдава и спад с 10% при т. нар. състояние предсърдно мъждене, което може да предизвика сърцебиене. Резултатите останали същите, дори когато експертите включили и фактори като физически дейности и други здравословни проблеми като високо кръвно.
Учените обясняват, че между венците и зъбите може да се настанят бактерии, които лесно може да навлязат в кръвоносната ни система. По този начин те причиняват сърдечните заболявания и водят до по-сериозни проблеми. Бактериите може да се победят единствено и само чрез честото миене на зъби.
 "Опитите да подобрим устната си хигиена, включително и честото миене на зъби, ще намалят риска от сърдечни заболявания и предсърдно мъждене. Затова е много важно да се грижим добре за здравето на устната ни кухина“, казва авторът на проучването д-р Тае-Джин Сонг от Университета в Сеул.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД