Цинкът помага на имунната система да се справи с настинката

Ядките са богати на цинкМинералът цинк има много важна комплексна роля в човешкото тяло, затова поддържането му в баланс е изключително важно за растежа и устойчивостта на имунната система. Много заболявания са свързани с дефицит на цинк в организма, като например атеросклерозата, която води до блокиране на артерии и сериозни сърдечни заболявания.
Изследванията показват, че цинкът предпазва имунната система от излизане извън контрол при развитието на инфекциозен процес.
Възрастните хващат между две и четири настинки годишно, докато децата над десет. За предпазването от тях не може да се направи много. Допълнителният прием на цинк може да предотврати и намали инфекциите, тъй като той има свойството да образува обвивка около вирусите, спирайки по този начин разпространението им в тялото. В лабораторните тестове цинкът оказва и влияние върху скоростта на размножаване на вирусите.
Това обяснява защо приемът на цинк като добавка в самото начало на настинката може да я тушира или поне да намали нейната интензивност и продължителност. Това откритие може да има значение и в третирането на други по-сериозни заболявания
“Здравна поща”, превод: Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД