Флуорен маркер бележи опаковките на вредни храни

Флуорен маркер бележи опаковките на вредни храниБургери, пържени картофки, сандвичи и други от т. нар. „фаст фууд” храни стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина. Тези опаковки обаче съдържат опасни за здравето ни химикали.
Проучването разглежда над 400 проби от 27 заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че почти половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки, като кутии за пържени картофи или пица, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в
редица продукти като килими с покритие срещу петна, домакински съдове с незалепващи покрития и непромокаеми дрехи.
Учените не са открили конкретна вреда, която тези химикали – известни като пери и полифлуороалкилни субстанции, нанасят на човешкото здраве. Въпреки това обаче някои от тях се свързват с образуването на рак, болести на щитовидната жлеза, отслабване на имунната система, репродуктивни проблеми и други.
„Тези химикали са свързани с редица здравословни проблеми, така че е притеснително това, че хората са потенциално изложени на тях в храната си”, заяви водещият автор на изследването Лаурел Шайдер.
По думите му децата също са застрашени, тъй като техните развиващи се тела са по-податливи на токсични химикали. Едно от всеки три деца в САЩ консумира бърза храна всеки ден.
През 2000 г. властите във Вашингтон започнаха постепенното изваждане от употреба на някои флуоридни химикали, но други държави все още ги произвеждат.
Заключението на Шайдер и неговия екип потвърждава по-ранни заключения, че субстанции от опаковката могат да преминат върху храната в нея.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД