Настинки, вируси и грип намаляват с по-дълъг сън

Настинки, вируси и грип намаляват с по-дълъг сънСънят е индивидуален при всяко дете, като някои деца се нуждаят от повече сън, отколкото други. Без значение дали се спи 8 или 10 часа, сънят е важен за всички деца, защото по време на сън се отделя хормонът на растежа. Бебетата растат много по-бързо, докато спят, а около 50% от времето си, те прекарват именно в сън.
Експертите установяват, че сънят предпазва децата от сърдечносъдови увреждания. Децата с нарушения на съня имат повишена глюкоза и кортизол в кръвта, а двете
са свързани с високи нива на диабет и сърдечни заболявания. Има и все повече доказателства, че недоспиването води до наднормено тегло при децата, започвайки от ранна детска възраст.
Това се дължи на хормона лептин. Когато нивата на хормона са ниски, гладът е неконтролируем. Лишаването от сън може да повлияе на нивата на хормона, така че децата да приемат повече храна, отколкото е необходимо. В допълнение, липсата на сън води до повече умора и по-малко енергия, а уморените деца изгарят по-малко калории, но за сметка на това приемат повече.
Сънят е важен и за подобряване на защитните функции на организма при децата. По време на сън, както възрастните, така и децата произвеждат протеини, известни като цитокини, на които тялото разчита, за да се бори с инфекциите, болестите и стреса.
За възрастните е установено, че по-малко от 7 часа сън на нощ, повишава вероятността от настинки и вируси до 3 пъти. Въпреки че има по-малко изследвания за децата, се счита, че болестите, включително настинки, вируси и грип, намаляват с по-дълъг сън през нощта.
Защо още е важен сънят за децата? Защото той увеличава времето на концентрация при тях. При децата, които спят по-малко от 10 часа през нощта преди 3-годишна възраст, има 3 пъти по-висока склонност от хиперактивност до 6-годишна възраст. С други думи те ще бъдат уморени заради липсата на сън, но ще бъдат по-импулсивни и разсеяни. За децата след 7-годишна възраст се установява, че 27 минути сън повече на нощ подобрява настроението им и в резултат те имат по-добра концентрация, когато пишат домашните си например.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД