Вредно ли е разтворимото кафе

Милиони хора започват деня си с чаша от ободряващата напитка

Вредно ли е разтворимото кафеМилиони хора започват деня си с чаша кафе. По правило никой няма достатъчно време за приготвяне на напитката, затова разтворимото кафе е толкова популярно. Но дали има вреда от разтворимото кафе за човешкото здраве?
От какво се прави разтворимото кафе?
Масовото производство на разтворимо кафе стартира през 1938 г. от Nestle. И в продължение на 80 години се водят дебати за ползите и вредите от него.
Суровините са кафените зърна, към тях се добавят млякото на прах, ароматизатори, захар.
Днес има три вида.
На прах - най-евтиното. Ситно смлените кафени зърна се поставят във вакуум, където през тях преминават капки течност. Частиците от зърна моментално изсъхват и се превръщат в прах.
Гранулираното разтворимо кафе е малко по-скъпо, въпреки че гранулите се образуват точно от прах: той се навлажнява отново с пара, зърната се слепват в гранули.
И друг вид е замразеното сухо кафе. Кафените зърна се смилат на прах и се замразяват с вода. Тогава специален апарат извлича течността от тях, образувайки сухи кафени плочки. Те се смилат отново, превръщайки се в по-големи зърна в сравнение с прахта.
Ароматите не се добавят към този вид кафе, защото технологията на приготвяне позволява да се запазят истинският вкус и аромат.
За тялото няма разлика от видовете разтворимо кафе: замразеното сушене влияе върху здравето, подобно на кафето на прах или гранулираното.
Хубавото кафе полезно ли е за тялото?
Ползите за тялото от разтворимата напитка са малко. Специалистите отбелязват, че кафето има диуретичен ефект и помага да се премахне излишната вода от тялото и да се облекчи подуването.
Друг плюс на напитката е ниската цена, бързината на приготвяне и бързата възможност за бодрост.
Кафето вредно ли е?
Разтворимото кафе причинява психологическа зависимост по-бързо от обикновеното. Сладкишите, алкохолът и цигарите привличат хората по-малко от кафето, казва Юлия Шевцова, психиатър-нарколог в Московския научно-практически център по наркология.
Редовната консумация на тази напитка се е превърнала в навика. Според статистиката повечето хора пият поне три чаши кафе на ден.
Освен това според специалистите въпросът "вредно ли е да се пие много разтворимо кафе?" Отговорът е еднозначен: Да.
На първо място, нервната система страда. В разтворимата напитка има повече кофеин, отколкото в естествените зърна.
Поради честата консумация на „разтвора“, нервната система е разклатена: Трудно е човек да е готов за работа сутрин без чаша кафе и веднага след като тялото се върне в нормално състояние след кофеиновия шейк, то се нуждае от следващата порция подсилваща напитка. Появяват се раздразнителност, нервност, безсъние.
Кафето повишава кръвното налягане, поради това страда сърдечно-съдовата система. Хлорогенната киселина присъства в разтворимото кафе, което може да причини сърдечни заболявания и да причини сърдечен удар.
Някои варианти на гена ADORA2A могат да причинят на хората безпокойство и паника. Такива хора трябва да коригират количеството кофеин, консумиран на ден, като отчитат вида на метаболизма“, обясни Валери Илински, генетик и генерален директор на Медицинския и генетичен център Genotek.
Калцият, необходим за нашите стави, също се измива от тялото с кофеина. Ето защо дори младите любители на кафе могат да имат проблеми с колената или болки в ллактите.
Разтворимото кафе дразни стените на стомаха и удря лигавицата. Гастрит, язва, висока киселинност са възможни заболявания на любителите на тази напитка.
И въпреки че рекламните лозунги твърдят, че разтворимото кафе е безвредно и помага за поддържане на фигурата, не бива да вярвате в това.
Ароматните и ароматизиращи добавки не са естествени компоненти, те също могат да повлияят негативно на човешкото здраве.
Ендокринологът Анна Гончарова отбелязва, че не е необходимо да пиете незабавно кафе на празен стомах.
Ако наистина искате, можете да се почерпите с напитка 30-40 минути след хранене - така ефектът ще бъде по-малко опасен. И след 15 минути трябва да изпиете чаша вода, за да избегнете дехидратация.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД