Малки тайни за пълноценен контакт

Малки тайни за пълноценен контактКогато чуете алармата за събуждане, първата ви мисъл сигурно е за списъка с предстоящи задачи: да изпратите децата на училище, да не забравите папката с презентацията си за работа, да вземете дрехите от химическо чистене... Но не забравяте ли нещо важно? Ами, човека до вас?!
Човекът до вас е важна част от живота ви и вие винаги мислите за него, говорите си през деня по телефона, пращате си съобщения, дори се стараете да си организирате романтични вечери насаме... Но отделяте ли по малко време всеки ден, за да засилвате близостта и връзката помежду си?
Сутрините са идеалният момент за това. От една страна, първото нещо, което правите, като се събудите, е определящо за настроението ви през деня, от друга, по това време още не сте затрупани от безбройните ежедневни проблеми и задачи. Освен това, в сутрешните часове пулсът и кръвното ни налягане обикновено са с най-ниските си стойности за деня, а когато сме в спокойно състояние, ние сме по-отворени към интимност и общуване. За съжаление, повечето партньори бързат да се измъкнат от леглото, защото имат прекалено много неща за вършене през деня. Едва ли сте в кондиция за грандиозни дела, преди дори да сте си измили зъбите, но пък ето шест дребни неща, с които сутрин можете да подобрите личния си живот и настроението си.
1. Станете 10 минути по-рано, за да седнете заедно да пиете кафе
Освен в почивните дни, случва ли ви се друга сутрин да пиете кафе с половинката си? Замисляли ли сте се, че много служебни разговори и бизнес срещи всъщност се водят на по кафе... Съветът на специалистите е да не подминавате дребните неща в живота ви и да станете десетина минути по-рано, за да можете заедно с партньора ви да пийнете кафе (или ако предпочитате - някаква друга напитка) и да си поговорите. Може и първоначално да не ви допада идеята да се измъквате по-рано от леглото, но с времето сутрешните моменти с половинката ви ще станат ритуал, който ще чакате с нетърпение.
2. Пошегувайте се
Не се притеснявайте, не е нужно да сътворите най-гениалния виц или забавна случка. Най-вероятно с годините сте си създали ваши шеги, или пък смешни думи, които винаги ви карат да се смеете - използвайте ги. А защо не пратите шеговито съобщение на партньора си, докато се приготвяте за излизане... Според психолозите няколко минути, прекарани в нещо неангажиращо, смъкват стреса и заздравяват отношенията.
3. Казвайте си "добро утро" и "довиждане"
Звучи простичко и маловажно, но има голям ефект върху отношенията. Помислете си: преди да изгасите компютъра в службата си и да си вземете чантата, за да се приберете у дома, вие винаги казвате на колегите си "довиждане", нали? Или след като сте се видели с приятелки на по кафе, им пожелавате "всичко най-добро", нали? Нима половинката ви не заслужава същото мило и любезно отношение? Да не поздравите любимия си човек сутрин или да не си вземете довиждане с него, когато излизате, ще го накара да се почувства изолиран и недооценен. Дори да сте имали пререкание, кажете "довиждане", когато излизате - затръшването на вратата или тръгването без казването на каквото и да е - оставят усещане за напускане. Сутрешното напрежение и вечно бързане към водовъртежа от задачи лесно могат да ви накарат да подминете минутките за близост и да се отнесете към половинката ви, все едно ви е даденост. А това, за съжаление, допринася за отчуждение и неприязън.  
4. Направете комплимент. За каквото и да е
Да сме мили и любезни винаги е добра идея. Но тук става дума за нещо малко по-различно. Улисани в нещата, които имате да вършите, и в разговорите за ежедневни проблеми или бъдещи планове, сещате ли се да припомните на партньора си (а по този начин и на себе си) защо именно него сте избрали за спътник в живота. Или какво ви кара да сте горда с него, или толкова много да го обичате... Брачните консултанти дават една проста формула за добър баланс в семейството - на всяко негативно изказване, трябва да съответстват 5 позитивни. Отбелязвайте и най-семплите неща, които са ви направили приятно впечатление, като "миришеш много хубаво", "вчера се държа страхотно с детето" и т.н. А по-добър момент от това да започнете с милите думи от сутринта - няма.
5. Вгледайте се един в друг - буквално. Помните ли първите си срещи?
Сигурно ви е било трудно да откъснете очи един от друг... Вярно, началото на всяка любов предполага повече главозамайващи страсти и романтика, отколкото дългогодишните отношения, но поддържането на контакт с очи е лесен, но много ефикасен метод за създаване на повече близост. Сутрин е чудесен момент да се вгледате в любимия си. Тогава все още не ви разсейват разговори, задачи, планове...
6. Излейте си душата
Многократно психолозите и брачните консултанти са изтъквали вредата за отношенията, когато партньорите допускат да си лягат скарани. Но всъщност - още по-важно е да не излизате сутрин от дома си притеснени и огорчени. Ако нещо ви тежи, по-добре намерете няколко минути сутринта, за да го споделите с половинката си. Сутрините са много подходящо време за това, защото така ще се разтоварите, а и ще направите стъпка към подобряване на отношенията ви, което безспорно е по-добър старт за деня от трупането на мрачни мисли и неприязън. Едва ли ви се иска да мислите за проблеми, вместо да се фокусирате върху работните и лични задачи за деня. Ако въпросът е за по-сериозно обсъждане, все пак споменете, че имате някакво терзание и се разберете кога да поговорите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД