Внимание: прекалявате със солта!

Внимание: прекалявате със солта!Солта е най-използваната подправка във всяка кухня. Всеки от нас консумира сол ежедневно, дори и да не го осъзнава. Може да кажете, че не подправяте ястията си с нея, но тя играе огромна роля в самото им приготвяне. Също така солта се съдържа в голямо количество пакетирани храни като чипсовете.
Подправката, колкото и добре да се вписва в почти всяко ястие, може да навреди сериозно на организма ви. Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори рак на стомаха. Затова лекарите съветват да не прекалявате с подправката и да следите точно колко често я консумирате.
Ако ви е трудно да прецените в реално време дали сте сложили много сол на салатата, има няколко признака, които могат да ви помогнат с това.
Жажда
Голямото количество натрий, което се съдържа в солта, кара организма да "крещи“ за вода. Нарушението на течностния баланс в тялото ни кара да посягаме към бутилката много по-често от необходимото. Затова ако се усетите, че пиете повече вода от нормалното, хубаво е да помислите за тези допълнителни щипки сол при следващото готвене.
Посягате към вредните храни
Причината, поради която чипсовете са толкова пристрастяващи, е защото имат прекалено много сол. Тези от вас, които консумират повече вредни храни, свикват с техните вкусове и след това им е трудно да се придържат към здравословната храна. Причината е, че тя не съдържа толкова много сол и хората я смятат за безвкусна.
Най-лесният начин да спрете да ядете вредни храни, е като готвите вкъщи. Ако вкусът ви вече е променен и здравословната храна не ви се струва толкова хубава без сол, то се насочете към други подправки, които имат силен аромат. Така ще бъдете привлечени дори и към ястието, което най-малко харесвате.
Крампи
Често ви се случва кракът ви да се схваща, дори без натоварване? Е, това е знак, че приемате прекалено много сол. Острите болки в мускулите могат да са индикация за нарушен баланс на калия в организма, което се получава, когато приемате много натрий чрез солта.
Болки в бъбреците
Прекомерната употреба на сол в ежедневието води до увеличаване на протеина в урината. Оттам се засилва и рискът от бъбречни заболявания. Другата причина за дискомфорта е, че т.нар. "химична лаборатория на организма“ не може толкова бързо да преработва токсините, съдържащи се в солта.
Учените съветват да не забравяте напълно обичаната подправка, но да подхождате с внимание към нейното използване в домакинството.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД