Още 7 екстри на вездесъщия лимон

Още 7 екстри на вездесъщия лимонЛимоните са безупречния завършек на всеки летен коктейл или дресинг към любимата витаминозна купа салата. Супер силите на жълтите цитруси са добре известни - отличен източник на витамин С, който укрепва имунната система и има и антибактериални свойства. Богатството на антиоксиданти в любимите лимони пък се бори със свободните радикали и подпомага тялото в битката с остаряването.
Но лимоните имат и някои неочаквани приложения в кухнята, с които животът би бил една идея по-приятен. Ето седем идеи, как този любим плод може да реши най-сложните дилеми в кухнята и да помогне в стремежа към по-добро хранене:
1. Плодове и зеленчуци в кафяво
Лимоновият сок предотвратява появата на отблъскващото покафеняване по нарязаните вече плодове и зеленчуци. Няколко капки лимон правят чудеса с авокадото, ябълките, бананите и обелените сурови картофи. Това е така, защото цитрусът е достатъчно кисел за да предотврати окисляването, виновно за неприятния кафяв цвят на зеленчуците и плодовете.
2. Помощ! Лепкав ориз
Кой новак в кухнята не е готвил ориз на буци? А знаете ли, че добавянето на няколко капки лимонов сок към водата, в която ври оризът, помага да се предотврати слепването му? Опитайте.
3. Лимонова кора в кафявата захар
Сокът не е единствената полезна част на лимона. Неговата влажна и ароматна кора може да направи чудеса в кухнята. Добавянето на резен кора (с напълно извадената пулпа) в кутията или буркана с кафява захар например, ще попречи на овлажняването и образуването на твърди буци.
4. Отново хрупкава маруля
Увехналата маруля е ужасна гледка. Но малко лимонов сок и вода могат да върнат листата към живот. Нужно е само марулите да бъдат накиснати в купа със студена вода и половин чаша лимонов сок, и да преседят в хладилник около час. Листата ще бъдат съживени и готови за консумиране.
5. Твърдо сварени яйца
И на най-перфектния готвач се случва да "изпусне"“ на котлона твърдо сварените яйца. Оказва се, че лимонът може да помогне и в тази чуплива ситуация - ако още преди варенето яйцата бъдат намазани с лимонов сок, не само няма да се напукат, но и ще се обелят много по-лесно.
6. Крехко месо
Лимоновият сок е страхотен за приготвянето на различни видове меса. Киселинността на цитруса леко разгражда протеиновите влакна в месото, оставяйки го крехко и вкусно.
7. Лимон вместо сол
Хранителните експерти са категорични, че лимонът може да замести солта в порция риба и морски дарове. Той придава аромат и чудесен вкус на ястията, а това е идеален вариант за хората с високо кръвно налягане и за всеки, който иска да се храни здравословно.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД