Прекъсването на съня е по-вредно от безсънието?

Прекъсването на съня е по-вредно от безсънието?Честото събуждане по време на сън може да се отрази много по-негативно на настроението на човек, отколкото липсата на сън изобщо. Това се казва в проучване на медицинския университет "Джон Хопкинс" в Балтимор, цитирано от британския в. "Индипендънт". Учените са изследвали поведението на 62 души в продължение на три вечери. Те са били разделени на три групи с различни условия на сън. Първата група е била подложена на принудително будене, втората е трябвало да си ляга късно, а третата е спяла, без да бъде притеснявана.
След втората вечер доброволците, които са били будени по време на сън, са показала 31% спад в позитивното си настроение. В същото време тези, които са били карани да си лягат по-късно, са отчели само 12% спад в позитивното си настроение за същия период.
Според изследователите хората, които са били будени през нощта, са имали по-кратки периоди на дълбок сън, който те свързват с намаляването на позитивното настроение. Прекъсването на съня най-вече се отразява на нивата на енергия у човек и "усещането за отзивчивост и приятелско настроение".
"Когато сънят е прекъсван през нощта, човек няма възможността да напредва през фазите на сън и да получи достатъчното количество дълбок сън, който е ключов за усещането за отпочиналост", каза Патрик Финан, психиатър и изследовател на човешкото поведение от университета в Балтимор.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД