Диетолози посочиха храните, удължаващи живота

Диетолози посочиха храните, удължаващи животаСоциално проучване показа, че хората се надяват да доживеят поне 92 години. Лекарите и специалистите разказаха в интервю за уебсайта World 24 какво съгражданите трябва да ядат, за да осъществят мечтите си.
 
Tреньорът и диетолог Дмитрий Жеман препоръча на хората да включват авокадо в диетата си. Пулпът му съдържа линолова киселина, която е основна мастна киселина. С малко количество въглехидрати в авокадото присъстват само наситени здравословни мазнини, които спомагат за усвояването на витамини К, Е и D. Веществата Омега-3 и витамин Е допринасят за подобряване на мозъчната функция и понижаване на холестерола.
Първият заместник-директор на изследователския институт по геронтология и оратор на Daigo, професор Андрей Илницки, отбелязва, че именно витамин D активира гени, които се борят с промените и болестите, свързани с възрастта, а също така подобрява състоянието на костите и зъбите.
 
Лариса Полуянцева, общопрактикуващ лекар, специалист по хранене в Клиниката по персонализирана медицина в Ланс, призова да обърнем внимание и на кокоса, на който е добре да се използва всичко - от кората до млякото. Кокосовата вода е отличен пребиотик, а пулпата съдържа вериги от мастни киселини, които карат клетките на тялото да работят по-добре.
Не забравяйте за рибата, по-специално за сьомгата. Трябва да се консумира поне два пъти седмично. Полезните свойства на рибата, особено омега-3 мастните киселини, намаляват риска от смърт и от сърдечно-съдови заболявания с 35%. Въпреки това, заедно с Омега-3, не трябва да се консумират храни, съдържащи Омега-6, за да не се анулират получените ползи.
 
Зеленото зеле и броколите помагат за контролиране на теглото и предотвратяват развитието на сериозни заболявания, включително онкологични, поради съдържанието на улфорафан и други антиоксиданти. За да удължите живота и да укрепите здравето си, яжте ядки в умерена степен. Съдържащият се в тях витамин Е се бори с мастните плаки в артериите. Боровинките и ягодите ще укрепят имунитета. Поради ниското си съдържание на захар те могат да бъдат консумирани дори от хора с диабет.
Тези, които желаят да удължат живота си, трябва да изоставят растителното масло за дълго време и да преминат към маслиново. Мононенаситените мазнини помагат за контролиране на холестерола, което ще повлияе благоприятно на дълголетието. И вместо сол, диетолозите предложиха да се използват пикантни подправки. Това ще намали нивото на налягане в кръвоносните съдове и ще поддържа нормалното ни тегло.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД