Защо е важно да спим голи?

В резултат на спането с пижами имате пърхот, обриви, дразнене и възпаления по кожата

Защо е важно да спим голи?Докато магазините за дрехи предлагат на купувачите по-голямо разнообразие от пижами и бельо, микробиолозите призовават хората да спят голи. И за това си има причини.
Ученият Джейсън Тетро в книгата си „Зародиши“ казва, че през деня многобройни бактерии се размножават по повърхността на телата ни. В същото време значителна част от тях се натрупват именно върху дрехите.
Ето защо, когато заспим в домашните дрехи, в които прекарахме цял ден, автоматично създаваме благоприятна среда за микроорганизмите. Те незабавно започват да се размножават, преминавайки от дрехите към тялото  и спалното бельо.
 
В резултат на това имате пърхот, обриви, дразнене и възпаления по кожата.
 
Въпреки това, бактериите не са единственият проблем, пред който е изправен човек, заспиващ с дрехите. В едно от своите произведения сомнологът Майкъл Бреус казва, че облеклото често нарушава естествената терморегулация на тялото насън.
 
В тази връзка човек изпитва дискомфорт през цялата нощ. Освен това неправилната терморегулация се отразява негативно на благосъстоянието на тялото, което е принудено да "работи" цяла нощ, поддържайки комфортна температура.
 
В допълнение, плътните пижами като правило имат шевове, ципове и копчета, които също причиняват дискомфорт. Подобни на пръв поглед незначителни неудобства водят до факта, че мозъкът потъва в стадия на дълбок сън много по-дълго и прекарва по-малко време в него. Именно заради това сутрин се събуждаме „счупени“ и недостатъчно сън.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД