5 чаши кафе на ден - 3 пъти по-голяма вероятност за главоболие

5 чаши кафе на ден - 3 пъти по-голяма вероятност за главоболиеСтрадащите от мигрена трябва пият по-малко от две чаши кафе на ден, за да предотвратят усилването на главоболието. До такъв извод са достигнали медиците в Харвард, публикували свое изследване в списание American Journal of Medicine.
Ежедневната консумация на една-две чаши кафе или други напитки с кофеин влияят върху здравето на страдащите от мигрена. Три и повече чаши от горещата напитка могат значително да повишат вероятността за поява на главоболие, твърдят учените. През последните години те изучават активно влиянието на различни хранителни продукти върху човешкия организъм.
Досега биолозите са смятали, че употребата на кофеин може да се отрази негативно върху сърдечната дейност при страдащи от аритмия. Дългите наблюдения, обаче, показали съвсем различни резултати.
От друга страна, въпросът за положителните свойства на кафето все още е предмет на спорове сред лекари и биолози. През последните години различни групи учени установили, че консумацията на повече от три чаши кафе на ден значително намалява риска от инфаркт и други болести. Според други учени обаче, няма категорични доказателства за подобна връзка. В някои случаи кафето въздейства неблагоприятно на страдащите от мигрена. Все още няма яснота за причинителя на силното главоболие. То може да се дължи на физическо претоварване, храната, времето, липсата на достатъчно сън или други дразнители. Много жертви на мигрената се оплакват, че определени напитки предизвикват пристъпи или засилват болките.
Учените помолили участниците в експеримента в продължение на месец и половина да описват подробно колко често са се появявали болките и какво са консумирали. Анализът показал, че съдържащите кофеин напитки действително се отразяват на състоянието на страдащите от мигрена, но само при относително голямо количество. Вероятността от поява на главоболие се повишавала с 30-40% при изпити три чаши кафе на ден. Тази вероятност нараства три пъти при изпити пет чаши кафе.
Предстои да се направи допълнително проучване за влиянието на други фактори, въздействащи върху главоболието.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД