При кои заболявания е подходящо посещението на сауната

При кои заболявания е подходящо посещението на саунатаИзвестни са редица ползи от това предимно зимно удоволствие – сауната. При някои заболявания посещението на сауна може да бъде абсолютно или относително противопоказание. Важно е преди да посетите сауна да сте информирани за режима на престой и редуването на почивки, както и за ефектите, които оказва върху организма.
Във Финландия често сауните са наричани още и болница на бедните. Там голяма част от домовете разполагат с индивидуални сауни, като се използват значително често – от 3-4 пъти седмично до ежедневно. Температурата обикновено варира между 80-100 грасуса.
Ефектът от сауната не е едностранен, повлияват се редица системи и органи – сърдечносъдова, нервна система, кожата, лимфната система, някои ендокринни жлези и други.
Този вид терапия с пасивно приложение на висока температура не води до активно използване на мускулите, но ефектът наподобява физиологичните промени, които се случват с тялото по време на една умерена физическа тренировка.
Сърдечната честота се повишава 2 до 3 пъти – от 120 до 150 удара в минута, като нормалните стойности в покой са от 60 до 100. Това увеличение на пулса съответства на повишението по време на една интензивна кардио тренировка. Разликата е, че мускулите са в покой, като те не се тонизират по начина, по който това става по време на тренировка. Независимо от това поради разширяване на кръвоносните съдове кръвоснабдяването на двигателната мускулатура се увеличава.
Подходящо е съчетаване на физическо натоварване със сауна. Повишава се изпотяването под действието на топлината и съответно се понижава кръвното налягане. Това от своя страна стимулира учестяване на пулса. При хипотониците –лицата с ниско кръвно налягане няма абсолютни противопоказания за посещението на сауна, но те трябва да бъдат с повишено внимание.
От значение е достатъчно добра хидратация преди сауна и след нея. Приемът на алкохол не е подходящ, поради ефекта му да понижава кръвното налягане. Градираното време за престой и правенето на почивки имат важно значение, за да бъдат избегнати инциденти.
При пациенти с контролирана хипертония – повишено кръвно налягане се смята, че сауната може да оказва профилактиращо действие, чрез благоприятното си въздействие върху съдовете.
В почивките има различни прийоми за охлаждане - ледени колони, контейнери с ледени кубчета, гмуркане в студени басейни, студени душове или помещения, в които температурата е по-ниска.
Рязкото охлаждане води до свиване на кръвоносните съдове и активиране на т. нар. симпатикова нервна система. Рязкото охлаждане може да доведе до спазъм на коронарните артерии, което се посочва като причина за случаите на внезапна сърдечна смърт.
Стабилни сърдечносъдови заболявания – преживян инфаркт на миокарда, контролирани промени на клапния апарат, които не налагат оперативна намеса, както и хипертония от първа степен, компенсирана сърдечна недостатъчност не са противопоказани са сауна.
При нестабилни състояния – гръдна болка, особено при нестабилната стенокардия, скоро прекаран миокарден инфаркт сауната е противопоказана, тъй като са възможни рискови промени в хемодинамиката, които могат да се окажат фатални.
Няма противопоказания за пациенти с разширени вени, освен това сауната заздравява външния слой на кожата, който при недобро постоянно кръвоснабдяване може да изтънее. Подходящо е посещението на сауна при хронични болки - главоболие, фибромиалгия, както и артритни болки.
Относителни противопоказания са тежко протичащи дихателни инфекции, наличие на висока температура. Тежките инфекциозни заболявания изискват първо овладяване. Кожни лезии, тежки екземи, рани също се причисляват към противопоказанията.
При лица, страдащи от астма е възможно сухият въздух да причини пристъп поради бронхоспазъм. Затова е от значение първото посещение да бъде с придружител и престоят да не продължава повече от 5-7 минути.
"Здравна поща", източник: http://bgswim.com

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД