На втория ден след операцията на сливиците трябва да започне захранването

Сварените картофи трябва да бъдат намачканиСливиците представляват лимфоидни органи или струпана лимфоидна тъкан. Възпрепятстват попадането на бактерии и вируси в тялото, задържайки ги с порите си. Те са едно от най-проблемните места в тялото както при възрастните, така и при децата. Често се зачервяват, възпаляват и се подуват. При чести проблеми със сливиците специалистите препоръчват оперативно отстраняване.
Самата операция протича бързо и почти без усложнения, но след приключването й пациентите изпитват болка.
Отворените рани затрудняват преглъщането и храненето като цяло.
Обикновено първия ден след операцията пациентите нямат желание за хранене, но трябва да пият вода. Това налага приложение на диета две до три седмици след операцията. Освен това след премахване на сливиците имунитетът на пациента отслабва, което е друга причина за следване на специална диета.
Веднага след манипулацията храненето е невъзможно, дори преглъщането на вода е силно затруднено. Раните започват да заздравяват след около 5 дни, а за пълно оздравяване може да се говори най-малко след 2 седмици. Затова храненето е от изключителна важност за бързото възстановяване.
При децата следоперативният период е по-кратък
и възстановяването протича по-бързо. Те обаче може да откажат да се хранят заради болката и неприятното усещане в гърлото. Затова често децата след тонзилектомия се глезят със сладолед. Бъдете спокойни, той няма да навреди. Дори напротив, ще помогне за оздравяването и зарастването на раните. Не трябва да се прекалява със сладоледа, но много лекари го препоръчват веднага след операцията за облекчаване на болката и за закаляване на детското гърло.
Дори и да не се храните, е необходимо
да пиете вода на всеки час до час и половина
Не бива да се допуска обезводняване на организма. За предпочитане е водата да е хладка.
На втория ден след операцията следва да започне захранване. Приеманата храна трябва да бъде в малки количества, течно-кашава и студена. В никакъв случай не се допуска консумация на горещи храни. Подходящи са кашави храни под формата на пюрета или супи без сол и други подправки, каши от грис, фино смляна овесена каша, приготвена с прясно мляко, некисели плодове и зеленчуци в настърган или намачкан вид.
Напитките трябва да студени или със стайна температура
но не по-топли. Препоръчва се прясно мляко, което да е сварено и охладено предварително. Киселото мляко също е подходяща храна след операцията, ако то не предизвика позиви за повръщане.
През целия оздравителен период са забранени твърди, груби храни, които дразнят гърлото. Такива са: твърд хляб, баници, гарнитури, плодове, зеленчуци, пържени храни, подправки, кафе, чай, чипсове, солети, крекери, слънчогледови и тиквени семки. Избягвайте плодове и зеленчуци, покрити с люспи и власинки като праскови, ягоди, малини, краставици, домати, царевица. Пикантните храни и подправки същи са забранени в диетата, те могат да раздразнят раната и да причинят дискомфорт.
Солта също би могла да причини дискомфорт
затова ограничете количеството й до не повече от 3-4 грама
Месото не бива да се спира по време на оздравителния период. То е ценен източник на протеини, които ще подпомогнат дейността на имунната система. Важно изискване е месото да е смляно на пюре, за да не дразни гърлото. Добър вариант е пилешката супа, студена и фино пасирана. Диетата позволява също прием на
сварени и намачкани картофи, моркови и обелени тиквички
Забранени храни са: доматен сок, цитрусови плодове, горещи храни и напитки, сурови ябълки, пикантни храни.
По време на целия оздравителен период, който трае около 2-3 седмици, менюто трябва да включва само течно-кашави храни. Твърдите храни временно се изключват от диетата, приготвяйте предимно супи и каши, а по-твърдите храни следва да бъдат добре намачквани или пасирани. Храната трябва да е със стайна температура, не по-топла. Твърде студени храни също не се препоръчват. Храненията е хубаво да не са обилни и да бъдат на по-малки интервали от време.
"Здравна поща"
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД