Лещата аха-аха да я докара до дъгата!

Лещата аха-аха да я докара до дъгата!Лещата е бобово растение, добре познато на българската трапеза. Тя се нарежда на трето място по съдържание на протеин от всички бобови растения. Пред нея са само соята и конопът. Високото съдържание на протеини и ниската цена превръщат лещата в незаменим хранителен продукт за всяка трапеза. Въпреки че тя не се счита за пълноценен протеин, когато се съчетава със зърна като ориз или пшеница, се осигуряват всички необходими аминокиселини.
Лещата е храна, разпространена не само у нас, но и в много други страни. Тя е предпочитана храна от вегетарианците не само заради състава, но и заради вкуса ѝ.
Лещата е храна с висока хранителна плътност. В състава си съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С и др. Източник е на много минерали като желязо, калий, калций, манган, мед, селен, фосфор и цинк. Лещата е бедна на калории, което я прави чудесен избор за хората, които се борят с излишните килограми.
Среща се в различни цветове - кафява, черна, червена, жълта, зелена леща.
Кафява леща. Това е най-разпространеният вид леща, която най-често можем да намерим по магазините. При варене кафявата леща запазва формата си, освен ако не бъде преварена. Тогава зрънцата се скашкват. Този вид леща се готви бързо - около 20 минути, и не изисква предварително накисване. Сортът е подходящ за супи, яхнии, салати и т.н.
Жълта леща. Тя има сладък вкус, жълта обвивка и червеникаво вътрешно тяло. Този вид се разпада много бързо при готвене и затова се използва предимно за крем супи, пюрета, хумус и др.
Червена леща. Червената леща е обелена жълта. Тя е със светлочервен до оранжев цвят на зрънцата. Поради факта, че е обелена, тя се сготвя много бързо. Подходяща е за приготвяне на фини пюрета, а също и като една от първите храни в бебешкото меню. Червената леща е подходяща да се въведе в бебешкото меню около 7-8 месец.
Зелена леща. Зрънцата при този вид са по-едри от стандартните и са по-плоски. Тя е много ароматна. Зрънцата са твърди и запазват формата си при готвене. Това я прави идеална за салати, тъй като не се разпада при смесване и разбъркване.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД